Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Federalni parlament odlučio

Odbijen zahtjev za smjenom izvršne vlasti u BiH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zastupnički dom parlamenta Federacije BiH danas je većinom glasova odbio prijedlog oporbenog SDP-a da se izglasuje nepovjerenje federalnoj predsjednici Borjani Krišto i federalnoj vladi.

Zahtjev za smjenom predsjednice i vlade odbačen je unatoč tomu što je vladajuća hrvatsko-bošnjačka koalicija podijeljena, a ministri iz HDZ-a BiH nadglasani u donošenju važnih odluka na prošloj vladinoj sjednici. Zastupnički je dom, odbacivši zahtjev za smjenom predsjednice i vlade, zatražio da se izvršna vlast dogovori o prijepornim pitanjima te o tome za mjesec dana izvijesti parlament. Raspravu u federalnom parlamentu o stanju u izvršnoj vlasti pokrenula je većinska bošnjačka Stranka za BiH (SBiH), tražeći istodobno i smjenu predsjednice Krišto.

Pročitajte i ovo Požar u kući, ilustracija Selo Hajković Tragedija u susjedstvu: Dvije sestre smrtno stradale u požaru kuće Europski parlament sdp objavio liste DIP od ponoći prima kandidature za Europski parlament, za kršenje izborne šutnje ozbiljne novčane kazne

>> 'Dragan Čović i Milorad Dodik dijele BiH'

Rasprava je započela jučer i nastavljena danas, SBiH je odustao od svoga zahtjeva, a SDP je zatražio smjenu i vlade i predsjednice. Krišto je odbacila odgovornost za nefunkcioniranje federalne vlade, unatoč optužbama da već dulje od dva mjeseca nije imenovala ministra prostornog uređenja i okoliša Harisa Kafedžića. Pozvala je stranke vladajuće koalicije, dva HDZ-a u BiH, Stranku demokratske akcije (SDA) i SBiH-a na razgovor. Na prošloj sjednici federalne vlade stranke SDA, SBiH i HDZ 1990. nadglasali su ministre iz najsnažnije hrvatske stranka HDZ-a BiH odlučujući o imenovanju čelnih ljudi važnih agencija i ustanova. HDZ BiH optužio je te stranke da su time poremetile ravnotežu na štetu Hrvata, čime je kulminirala kriza u odnosima stranaka vladajuće koalicije. (Hina) 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene