451095
451095
451095
451095
451095

Odbijen prijedlog optužnice protiv nizozemskih zapovjednika zbog masakra u Srebrenici

  • , 22.09.2016., 20:51
  • Autor:
  • komentara

Europski sud za ljudska prava (ECHR) odbacio je u četvrtak tvrdnju da bi nizozemski zapovjednici trebali odgovarati jer 1995. nisu spriječili smrt troje žrtava u masakru u Srebrenici.

 
 
 
 
Srebrenica (Foto: AFP)
Srebrenica (Foto: AFP)

Paneuropski sud "jednoglasno je odlučio da je taj zahtjev nedopustiv", prozvavši tu odluku konačnom.

Obitelji troje bosanskih muslimana, koji su bili među oko 8 tisuća ubijenih u srebreničkom masakru napustivši zaštitu nizozemskih mirotvoraca, zatražili su od EHCR-a u listopadu 2015. da osudi troje bivših UN-ovih zapovjednika zbog smrti njihovih članova obitelji.

Tužitelji tvrde da su žrtve bile primorane pobjeći u ruke zapovjednika bosanskih Srba Ratka Mladića, koji je trenutno na suđenju zbog genocida i ratnih zločina na Međunarodnom sudu za ratne zločine (ICTY) u Den Haagu.

Nizozemski prizivni sud nedavno je presudio da se zapovjedniku nizozemske bojne Thomu Karremansu, njegovom zamjeniku Robu Frankenu, te časniku Berendu Oosterveenu ne treba suditi.

EHCR je zaključio kako su nizozemske vlasti već "dovoljno istražile" ulogu mirotvoraca u masakru, najvećem ratnom zločinu u Europi nakon Drugog svjetskog rata.

Nizozemski sud zaključio je kako nizozemski vojnici "nisu bili svjesni opsega masakra koji će se dogoditi, što je u skladu sa zaključcima ICTY-a", objavio je ECHR, koji smatra da je nemoguće zaključiti da su prijašnje istrage bile neuspješne ili neadekvatne.

"Dosta je toga sad rasvijetljeno. Smatramo veoma pozitivnim da optuženi napokon dočekaju kraj ovog pitanja", rekao je glasnogovornik nizozemskog ministarstva obrane Klaas Meijer.

Nizozemska odvjetnica za ljudska prava Liesbeth Zegveld, koja zastupa obitelji ubijenih, propitkuje nezavisnost tih istraga, tvrdeći da su bile pod "pretjeranim pritiskom" nizozemskog ministarstva obrane.

Žalbu protiv troje nizozemskih vojnika podnijeli su rođaci Muhameda Nuhanovića, njegovog oca Ibre, te Rize Mustafića.

Tada 27-godišnji Nuhanović radio je kao prevoditelj za nizozemski bataljun, a Mustafić kao električar.

Nizozemska vlada prošle je godine najavila da će obiteljima poginulih isplatiti 20 tisuća eura odštete nakon što je građanski sud presudio da je država kriva za te smrti.

Uloga nizozemskih plavih kaciga u Srebrenici ostavila je velik trag na nizozemsko društvo, a 2002. je cijela je vlada dala ostavku nakon što je objavljen izvještaj koji je dio krivnje za taj masakr svalio na vladu.

Čak se i danas raspravlja o tome jesu li pripadnici nizozemskog bataljuna mogli učiniti više kako bi zaštitili muslimansku populaciju Srebrenice.

U trogodišnjem konfliktu u Bosni i Hercegovini, u kojem je poginulo 100 tisuća ljudi, a 2,2 milijuna ostalo bez doma, su kao mirotvorci sudjelovali oko 2 tisuće nizozemskih vojnika.

ECHR, čiji suci dolaze iz svake od 47 država Vijeća Europe, osnovan je 1953. Europskom konvencijom o ljudskim pravima. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se