Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bore se s izazovima...

OD SIROMAŠTVA DO VELIKOG BOGATSTVA Njihova priča počela je prije 50 godina i krenuli su s dna...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Veliki mimohod i vatromet orgaizirani su povodom 50 godina neovisnosti. Ali nije sve bajno kako se čini...

Singapur je u nedjelju slavio. Velika zabava priređena je povodom 50. obljetnice neovisnosti, ali i gospodarskog uspjeha ovog grada-države smještenog unutar regije koja se bori sa siromaštvom i političkim nestabilnostima.

Pročitajte i ovo Bombardiranje Ukrajine Dvije godine sukoba Rat koji je razorio živote i promijenio zemlju ne posustaje: "Nismo očekivali da će ih biti toliko" Kineska nova godina - 2 Godina zmaja Započelo je najduže kinesko slavlje u godini: "Nadam se da će ovo biti sjajna godina"

Nebom su letjeli zrakoplovi, pjevale su se domoljubne pjesme, a čelnici su držali govore. Ljudi su pak iskoristili mogućnost besplatne vožnje u vlakovima i autobusima. A dok se dive otoku koji je napravio skok od siromašne kolonijalne luke do bogate metropole, građani se bore s rastućim gnjevom zbog političkih ograničenja, priljeva stranih radnika i porasta troškova života, piše AP.

'Ovo je prekretnica. Dolazim iz starije generacije koja je gledala Singapur u prvim godinama nezavisnosti i znam da su naše vođe teško radile da bi došli gdje jesmo', rekao je 70-godišnji William Nathan.

Umro je osnivač jedne od najbogatijih zemalja na svijetu

Vrhonac proslave bili su vojna parada i vatromet, a osjećaj jedinstva i ponosa pojačan je videom posvećenim osnivaču i najdugovječnijem vođi Lee Kuan Yewu koji je umro u ožujku.

Leeju i njegovoj skupini lidera postaviti Singapur na put gospodarskog uspjeha značilo je i provoditi strogu politiku kako bi se uskladila rasna raznolikost u kojoj većinu čini kinesko stanovništvo.

Lee je premijer bio više od tri desetljeća i nije bio tolerantan kada je u pitanju bilo političko neslaganje. Likove iz oporbe porazio bi na izborima ili bi završili na sudu pod optužbama za klevetu sve dok ne bi bankrotirali. Naime, prema tamošnjem zakonu oni koji bankrotiraju ne mogu se natjecati na izborima.

Naslijedio ga sin

Trenutni premijer je njegov sin Lee Hsien Loon, a i on se drži sličnih ograničenja te je suočen s izborima koji će se održati 12. rujna. Vladajuća stranka trenutno drži 80 od ukupno 87 mjesta u parlamentu, a najgore rezultate pretrpjela je na izborima 2011. godine.

Tvrtke povezane s vladom kontroliraju većinu mainstream medija, a nekoliko postojećih nezavisnih web stranica mora biti na oprezu zbog strogih zakona o kleveti koje vlada često koristi kako bi ušutkala kritičare. Na indexu slobode medija Singapur je na 153. od 180 mjesta.

Ukoliko javnost želi prosvjedovati, demonstracije se mogu održavati samo na određenom području od 0,97 hektara, a svi drugi susreti zahtijevaju policijsku dozvolu.

Znanstvenica Bridget Welsh smatra da bi zemlja još više napredovala da je bilo više slobode, ideja...

Onečišćen zrak otjerao superbogate iz megapolisa!

Kada je populacija 1970-ih skočila na preko dva milijuna ljudi, Lee se snažno zalagao da žene stanu s rađanjem nakon drugog djeteta strahujući da će biti ugrožen gospodarski rast.

Što su građani Singapura postajali obrazovaniji i bogatiji, a plaće veće, vladajuća stranka sve se više okretala prema ostatku jugoistočne Azije u potrazi za 'djelatnicima plavog ovratnika' kako bi sustav mogao funkcionirati.

Danas je Singapur među pet najskupljih gradova u svijetu.

Prema nekim procjenama stranci bi do 2030. godine mogli činiti gotovo polovicu stanovništva kako bi se nadoknadila niska stopa nataliteta i riješio problem sve starijeg stanovništva. Zbog toga je organiziran jedan od rijetkih prosvjeda u kojem je protiv stranih radnika sudjelovalo više od 2000 ljudi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene