Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jugoistočna Azija i Afrika

Od pokvarene hrane godišnje umire 1,2 milijuna ljudi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Milijuni odraslih svake godine umiru od pokvarene hrane koju pojedu, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija i upozorila da suvremene metode proizvodnje hrane mogu pridonositi bržem širenju bolesti.

Istraživanja su pokazala da svake godine 1,2 milijuna ljudi starijih od pet godina u jugoistočnoj Aziji i u Africi umire od pokvarene hrane koja je mnogo smrtonosnija nego se prije znalo, navodi Svjetska zdravstvena organizacija. Brojka je zapravo triput veća od procjene kojom je do sada raspolagao WHO. Prije se uglavnom vjerovalo da su zaražena hrana i voda glavna prijetnja maloj djeci koja brzo dehidriraju, no utvrdilo se da je opasnost znatno podcijenjena kad je riječ od odraslima. Starija djeca i odrasli osobito su osjetljivi na bolesti izazvane vodom i hranom zaraženom bakterijama kao što su Salmonella, Listeria, E. colli, Vibrio cholerae koja izaziva koleru ili virusom hepatitisa A. 'Doslovce milijuni umiru svake godine, a znamo da se mnoge te smrti mogu spriječiti', rekao je za Reuters WHO-ov ravnatelj za sigurnost hrane Jorgen Schlundt.

Pročitajte i ovo Povlači se dimljena kobasica Bakterija Listeria Povlači se suhomesnati proizvod, provjerite jeste li ga kupili Muškarac je pojeo samo jedan zalogaj curryja i umro od alergijske reakcije kobna reakcija Pojeo samo jedan zalogaj jela s piletinom i srušio se: Umro je za nekoliko dana

>> Glad prijeti milijardi ljudi

Zdravstvene vlasti u razvijenim zemljama spremnije su dokumentirati opasnost od zaražene hrane testovima koji brzo mogu otkriti opasne bakterije u hrani, no takvi su standardi daleko od stvarnosti mnogih zemalja u razvoju. WHO-ov stručnjak posebice je upozorio da se zbog globalizacije u proizvodnji i distribuciji hrane bolesti izazvane pokvarenom hranom brže šire. Jednostavnim potezima moguće je smanjiti razine kemikalija i otrova u hrani, primjerice izbjegavati uvjete u kojima nastaje plijesan. Tehnikama uzgoja moguće je iskorijeniti mikroorganizme iz hranidbenog lanca, a nametnike pak tretirajući njihove domaćine. Važan korak u borbi protiv bolesti izazvanih zaraženom hranom jest podizati svijest u potrošača kako bi naučili ispravno pripremati namirnice. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene