Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pratite spektakularni prizor

Najduža pomrčina: Crveni Mjesec nekada se smatrao znakom nesreće

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Crveni mjesec noćas je obasjao naš planet. Riječ je o potpunoj pomrčini zemljinog satelita koja se događa kada Mjesec uđe u Zemljinu sjenu.

Uz Višnjan, Osijek, Zagreb i ostale Hrvatske gradove lunarna eklipsa pratila se i diljem svijeta. Bila je vidljiva u Europi, Africi i Aziji, a djelomično se mogla vidjeti i u dalekoj Australiji.

Pročitajte i ovo Ilustracija Rat u Gazi Hamas objavio svoju ponudu za kraj rata, uključuje tri faze Slika nije dostupna ciljevi u iraku i siriji VIDEO Pokrenut val osvete: SAD kaže da je informirao Irak prije napada, stigao je oštar odgovor

Do pomrčine dolazi u trenutku kad se Zemlja nađe točno između Mjeseca i Sunca, a naš je planet 'kriv' i za njegovu neuobičajenu boju. Za vrijeme potpune pomrčine Mjesec je crvenkast, a ta pojava se, kako navodi HAS, događa radi rasipanja i loma svjetlosti u Zemljinoj atmosferi (Zemljina atmosfera djeluje kao prizma) gdje crveni dio spektra sunčevog svjetla nastavlja i dalje obasjavati Mjesec u vrijeme potpune pomrčine.

Idući 'krvavi' Mjesec u prosincu

'To je jedna specifičnost što upravo te zrake koje prolaze kroz atmosferu Zemlje koje se raspršavaju i lome, eto, upravo onaj dio koji pripada crvenoj boji taj dio uspijeva doći do Mjeseca za vrijeme pomrčine', rekao je astronom Ante Radonić.

Ovaj se fenomen u starim narodnim vjerovanjima shvaćao drukčije. 'Da je to bio trenutak velike nesreće, jer imamo krvav mjesec visoko na nebu i tada su se i borili protiv toga tako da bi lupali po loncima', rekao je Korado Korlević iz zvjezdarnice Višnjan.

S trajanjem od gotovo pet sati ova je pomrčina jedna od najdužih u ovom stoljeću. Ako ste je propustili, sljedeća će se dogoditi u prosincu. Nju svakako pogledajte jer će krvavi mjesec ponovno zasjati tek za sedam godina.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene