180786
180786
180786
180786
180786

Najduža pomrčina: Crveni Mjesec nekada se smatrao znakom nesreće

  • , 16.06.2011., 18:21
  • Autor:
  • komentara

Crveni mjesec noćas je obasjao naš planet. Riječ je o potpunoj pomrčini zemljinog satelita koja se događa kada Mjesec uđe u Zemljinu sjenu.

 
 
 
 

Uz Višnjan, Osijek, Zagreb i ostale Hrvatske gradove lunarna eklipsa pratila se i diljem svijeta. Bila je vidljiva u Europi, Africi i Aziji, a djelomično se mogla vidjeti i u dalekoj Australiji.

Do pomrčine dolazi u trenutku kad se Zemlja nađe točno između Mjeseca i Sunca, a naš je planet 'kriv' i za njegovu neuobičajenu boju. Za vrijeme potpune pomrčine Mjesec je crvenkast, a ta pojava se, kako navodi HAS, događa radi rasipanja i loma svjetlosti u Zemljinoj atmosferi (Zemljina atmosfera djeluje kao prizma) gdje crveni dio spektra sunčevog svjetla nastavlja i dalje obasjavati Mjesec u vrijeme potpune pomrčine.

Idući 'krvavi' Mjesec u prosincu

'To je jedna specifičnost što upravo te zrake koje prolaze kroz atmosferu Zemlje koje se raspršavaju i lome, eto, upravo onaj dio koji pripada crvenoj boji taj dio uspijeva doći do Mjeseca za vrijeme pomrčine', rekao je astronom Ante Radonić.

Ovaj se fenomen u starim narodnim vjerovanjima shvaćao drukčije. 'Da je to bio trenutak velike nesreće, jer imamo krvav mjesec visoko na nebu i tada su se i borili protiv toga tako da bi lupali po loncima', rekao je Korado Korlević iz zvjezdarnice Višnjan.

S trajanjem od gotovo pet sati ova je pomrčina jedna od najdužih u ovom stoljeću. Ako ste je propustili, sljedeća će se dogoditi u prosincu. Nju svakako pogledajte jer će krvavi mjesec ponovno zasjati tek za sedam godina.

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se