443040
443040
443040
443040
443040

Oči na nebu: NATO šalje najmodernije radare kako bi pazio što radi ISIS, ali i Rusi

  • , 13.07.2016., 21:33
  • Autor:
  • komentara

Spomenuti radari koji se nalaze "na leđima" Boeinga, te koji su smješteni unutar rotirajućeg diska, u stanju su pratiti sve što se miče unutar čak 400 kilometara.

 
 
 
 
Svaki od AWACS-a je u stanju pratiti zbivanja unutar 400 kilometara (FOTO: YouTube/Screenshot)
Svaki od AWACS-a je u stanju pratiti zbivanja unutar 400 kilometara (FOTO: YouTube/Screenshot)

Čelnici NATO-a odlučili su dodatno zakomplicirati život borcima Islamske države tako što će prema Siriji uputiti tri Boeinga E-3 opremljena najsuvremenijim radarima.

Tu je informaciju potvrdio i glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg nakon sastanka u Varšavi, koji je uz to istaknuo da će ti zrakoplovi, poznati i kao AWACS-i, u prvom redu pomagati pri nadziranju kompletnoga zračnog prostora iznad Sirije, ali i Iraka.

Avioni će biti upućeni u Tursku i međunarodne vode tijekom jeseni, a osim što će ujedno pomagati pri kordiniranju zračnih udara, pazit će i što rade ruski borbeni avioni.

Naime, NATO želi izbjeći incidente poput onog iz studenog prošle godine, kada je turski lovac oborio ruskog bombardera jer je, tako barem i danas tvrde Turci, ušao u zračni prostor njihove države.

Spomenuti radari koji se nalaze "na leđima" Boeinga, te koji su smješteni unutar rotirajućeg diska, u stanju su pratiti sve što se miče unutar čak 400 kilometara. 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se