Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Alarmantno stanje

Bit će potrebno više tisuća godina za oporavak od klimatskih promjena

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nova studija oceanskog dna otkrila je da bi klimatske promjene mogle naškoditi morskim vrstama na vrlo dugo vremena, odnosno kroz tisuće godina.

Da globalno zatopljenje prestane ovog trenutka, moralo bi proći 1.000 godina prije nego bi se oceanski ekosustav oporavio od posljedica ljudske civilizacije.

Pročitajte i ovo Ilustracija Osjećaj kao da je 52,5 °C El Niño ubija! Crveno upozorenje izdano je za gotovo 3000 mjesta i gradova, temperature su nepodnošljive Slika nije dostupna Evo argumenata! Ruski znanstvenici tvrde: Slijedi klimatski obrat!

Znanstvenici su proveli studiju fosila na oceanskom dnu nedaleko od kalifornijske obale, kako bi bolje razumjeli utjecaj klimatskih promjena na kraju posljednjeg ledenog doba. U to vrijeme otopio se polarni led pa su zone oceana s manjkom kisika postale vrlo česte. Taj proces dogodio se tijekom samo jednog stoljeća.

Može li 0,5 stupnjeva Celzija spasiti svijet: 'Ulozi su enormni'

Nakon što su pregledali i ispitali više od 5.400 fosila beskralježnjaka, znanstvenici su otkrili da su morske vrste gotovo izumrle u tom periodu od nedostatka kisika, prenosi Tech Times.

Slična serija klimatskih promjena događa se upravo u naše vrijeme širom svijeta, a pokreće ga oslobađanje stakleničkih plinova iz tvornica i vozila. Znanstvenici vjeruju kako bi se u narednih stotinu godina morske zone s vrlo malom količinom kisika mogle opet pojaviti.

Problem je u tome što bi njihovo osipanje trajalo tisućama godina. Klimatolozi su prethodno procjenili da bi bilo potrebno svega sto godina za oporavak oceana od efekata globalnog zatopljenja, ali navedena studija pokazuje da je taj period moža i deset puta duži.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene