Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Obljetnica smrti Ibrahima Rugove

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Prištini je održana komemorativna sjednica povodom druge godišnjice smrti prvog bivšeg predsjednika i dugogodišnjeg čelnika Kosova Ibrahima Rugove na kojoj je njegov nasljednik Fatmir Sejdiu ponovio kako će Kosovo ubrzo postati neovisno.

'Ubrzo ćemo proglasiti neovisnost Kosova i tako će Rugovin životni projekt postati realnost. To ćemo učiniti zajedno s međunarodnim prijateljima koje je Rugova stvorio. Nakon toga očekujemo da nas podrži veći broj prijateljskih zemalja', rekao je Sejdiu na komemorativnoj sjednici u Narodnom kazalištu u Prištini.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sejdiu: Sazreli uvjeti za neovisnost Kosova Slika nije dostupna Priština najavila neovisnost Kosova za 10. prosinca

Sejdiu je rekao da je Ibrahim Rugova bio 'državnik bez premca, heroj koji je Kosovu otvorio put ka neovisnosti'.

Rugovino ime i neovisnost Kosova su 'dvije strane iste medalje sa zajedničkim imenom 'država Kosovo'', kazao je Sejdiu dodajući da će Kosovo 'kao najnovija država u Europi u svoje temelje utkati ideje i filozofiju bivšeg čelnika'.

'Kosovo će biti dom svih svojih građana, s unutarnjem mirom, dobrim odnosima sa susjedima, integrirano u Europsku uniju. A sve to je Rugovin politički projekt', rekao je Sejdiu.

Na komemorativnoj sjednici sudjelovali su visoki kosovski dužnosnici i međunarodni predstavnici.

Ibrahim Rugova bio je na čelu Demokratskog saveza Kosova od njegova osnutka 1989 godine i do njegove smrti ta je stranka pobjeđivala na svim izborima.

Rugova je umro 21. siječnja 2006. godine u 62. godini.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene