Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sutra 17. godišnjica

Obljetnica genocida: Iskopano je 520 novih grobova...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srebrenica obilježava 17. godišnjicu genocida.

Vojska bosanskih Srba u UN-ovoj zaštićenoj zoni pobila je više od 8 tisuća dječaka i muškaraca. Danas će u memorijalnom centru u Potočarima biti pokopane stotine žrtava.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Rezolucija o genocidu Vučić: ''Molio sam ljude u Republici Srpskoj da još jednom razmisle o svim svojim odlukama i potezima'' Josip Jović na Plitivcama Obljetnica smrti prvog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića: "Ponosan sam što dobio ime po svom stricu. Nikad neću prežaliti što ga nisam imao priliku upoznati, ali on živi u meni"

520 novih grobova iskopano je u Memorijalnom centru Potočari kod Srebrenice. U njih će biti položeni ostaci identificiranih žrtava genocida. Nakon 17 godina potrage, Rabija Hrustanović, konačno će pokopati supruga i oca. 'Osjećam se isto k'o da smo se sad rastali. Radije bi legla sa njima ovdje da ne idem nikuda', kaže potresena Rabija.

Na obilježavanje tužne obljetnice u Srebrenicu stigli su sudionici Marša mira. Njih nekoliko tisuća prešlo je više od 100 kilometara kroz planine istočne Bosne, putem kojim su Srebreničani bježali pred pokoljem. Još više, gotovo 230 kilometara, od Vukovara do Srebrenice pretrčala su četiri hrvatska ultramaratonca.

>> Sabor: Bijeli cvjetovi u znak sjećanja na žrtve Srebrenice

'Da spojimo ova dva grada, Srebrenicu i Ovčaru pošto su platili najviše u ovom prošlom ratu', rekao je o razlozima svoje odluke ultramaratonac iz Daruvara, Mirsad Veladžić.

Počast žrtvama genocida odana je minutom šutnje prvi put i u hrvatskom Saboru. 'General Mladić u samo nekoliko dana na najbrutalniji način likvidira više od osam tisuća muškaraca, od 12-godišnjih dječaka do 77-godišnjih staraca. Zatiru se cijele obitelji. Ubijaju cijele šire familije. Pokušava se uništiti cijeli jedan narod. Događa se srebrenička tragedija. Događa se genocid', rekao je u zastupnik bošnjačke manjine Nedžad Hodžić.

Sve to u UN-ovoj zaštićenoj zoni i pred očima snaga UNPROFOR-a. U Potočarima je dosad pokopano 5137 žrtava genocida.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene