Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oblak stigao u Kanadu

Krenuli prvi letovi iz Europe iako novi vulkanski oblak prijeti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zračni promet u dobrom dijelu Europe trebao bi se ponovo uspostaviti u utorak prema jučerašnjem dogovoru ministara prometa EU-a o postupnom otvaranju zračnog prostora, ali promjena smjera vjetra i novi oblak vulkanskog pepela tome prijete.

Britanski kontrolori leta upozorili su u utorak ujutro da se prema glavnim zračnim rutama kreće novi oblak vulkanskog pepela, zbog čega se British Airways odlučio na odgodu letova na kraćim udaljenostima, a neke su zemlje ili ponovo zatvorile svoje aerodrome ili ograničile korištenje svog zračnog prostora. Poljska, koja je u ponedjeljak otvorila aerodrome u utorak ih je ponovo zatvorila. Također je zatvorila sjeverni dio svog zračnog prostora.

Mađarska je zatvorila dio svog zapadnog zračnog prostora ispod 6.000 metara nadmorske visine (20.000 stopa). Irska je produljila postojeću zabranu letenja svojim zračnim prostorom. Najveći britanski aerodromi su zatvoreni. U škotskim zračnim lukama, u Edinburghu i Glasgowu, promet je ograničen. Veći dio neba iznad Njemačke ostat će zatvoren do najmanje 14 sati, a Slovenija je zatvorila svoj zračni prostor do 15 sati. Promet je obnovljen iznad sjeverne Italije od 8 sati, a Francuska je djelomično otvorila zračne koridore do Pariza.

 Iz zračne luke u Amsterdamu jučer su poletjeli avionu za New York, Šangaj i Dubai. Postoje nade kako će danas biti normalizirana većina europskog zračnog prometa. No, britanske zračne službe strahuju kako bi novi oblak vulkanske prašine koji dolazi s Islanda mogao napraviti novu zbrku, dodaje BBC.

Oblak pepela stigao u Kanadu

Oblak pepela nastao u erupciji islandskog vulkana došao je do kanadske istočne obale u ponedjeljak no zrakoplovne tvrtke su rekle da je do otkazivanja domaćih letova u Kanadi došlo većinom zbog magle. Kanadska agencija za okoliš i meteorologiju Environment Canada rekla je da ne očekuje probleme u domaćem prometu zbog oblaka koji je zatvorio europske zračne luke. 'Oblak pepela je vrlo raspršen, kreće se sporo i ne bi trebao utjecati na kanadske zračne luke', rekla je glasnogovornica Laura Cummings.

>> Nebo u tri zone: Kreće kontrolirana uspostava letova

Britanska nacionalna meteorološka služba Met Office odgovorna je za praćenje oblaka pepela po međunarodnim sporazumima a meteorolog Met Officea Bob Syvreta je agenciji Reuters izjavio da nije vjerojatno da će oblak zaći dublje u Sjevernu Ameriku.

Iz Croatia Airlinesa javljaju kako je zbog oblaka vulkanske prašine još uvijek zatvoren veći dio zračnog prometa te mole putnike da ne kreću prema zračnoj luci ukoliko je njihov let otkazan. Objavljen je popis linija na kojim će se danas prometovati iz zračnih luka u Hrvatskoj.

- OU 650 Zagreb - Dubrovnik - Split (očekivani polazak iz Zagreba u 06:30)
- OU 655 Split -Dubrovnik - Zagreb (očekivani polazak iz Splita u 12:20, a iz Dubrovnika u 13:20)
- OU 651 Split - Zagreb (očekivani polazak u 06:15)
- OU 661 Dubrovnik - Zagreb (očekivani polazak u 06:35)
- OU 662 Zagreb - Dubrovnik (očekivani polazak u 14:15)
- OU 665 Dubrovnik - Zagreb (očekivani polazak u 15:55)
- OU 374 Zagreb - Barcelona (očekivani polazak u 15:10)
- OU 375 Barcelona - Zagreb (očekivani polazak u 18:10)
- OU 382 Zagreb - Rim (očekivani polazak u 09:05)
- OU 383 Rim - Zagreb (očekivani polazak u 11:30)
- OU 380 Zagreb - Split - Rim (očekivani polazak u 14:30)
- OU 381 Rim - Split - Zagreb (očekivani polazak u 18:00)
- OU 440 Zagreb - Beč (očekivani polazak u 08:10)
- OU 441 Beč - Zagreb (očekivani polazak u 10:10)
- OU 442 Zagreb - Beč (očekivani polazak u 17:50)
- OU 443 Beč - Zagreb (očekivani polazak u 19:30)
- OU 344 Zagreb - Sarajevo (očekivani polazak u 14:50)
- OU 345 Sarajevo - Zagreb (očekivani polazak u 16:50)
- OU 656 Zagreb - Dubrovnik (očekivani polazak u 21:20)
- OU 664 Zagreb - Split (očekivani polazak u 21:15)

Vulkan na Islandu i dalje aktivan

Islandski vulkan, koji je uzrokovao višednevnu paralizu zračnog prometa u Europi, u utorak ujutro izbacivao je manje dima, i situacija je 'optimalna' za rješenje krize u zračnom prometu, objavili su u utorak znanstvenici. Vulkan koji se nalazi pod glečerom i dalje je aktivan, ali sada izbacuje više lave nego pare i pepela, objavio je Islandski meteorološki institut. Oblak dima koji se uzdiže također više nije toliko visok. Razvoj situacije 'optimalan' je za rješenje kaosa u zračnom prometu, ocijenio je direktor Nordijskog vulkanološkog centra Rikke Pedersen.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene