Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čudesno

Prvi put snimljeni: Fascinantna bića iz dubina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U moru postoji vrsta kitova, koju ljudsko oko izrazito rijetko viđa, a kamere još rjeđe snimaju. Takav je i slučaj s Trueovim kljunastim kitovima, morskim sisavcima veličine slona, koji glavom podsjećaju na delfine, a tijelom na torpedo.

Trueovi kljunasti kitovi toliko su tajanstveni, da je tek nedavno objavljena njihova prva videosnimka ikad. Riječ je o snimci od 46 sekundi, koju su napravili studenti na edukacijskom putovanju po Azorima.

Pročitajte i ovo Ilustracija kod Portugala Jedriličara napalo pet kitova ubojica: "Trgali su dijelove broda, kormilo su rastavili za minutu" Ilustracija plutajuće zlato More na obalu izbacilo tijelo ogromnog kita: Kad su mu otvorili utrobu, ostali su u šoku

"Kad sam vidjela snimku, jednostavno nisam mogla vjerovati. Pomislila sam, o moj Bože, to su Trueovi kljunasti kitovi", rekla je za Washington Post Natacha Aguilar de Soto.

Prva snimka tih kitova u otvorenom moru objavljena je u utorak u znanstvenom časopisu PeerJ, zajedno s novom detaljnom studijom o tim enigmatičnim životinjama.

Autorica studije je Aguilar de Soto koja pojašnjava da će ta studija biti ključna u zaštiti te vrste kitova, o kojoj se dosad znalo iznimno malo. Studija će pomoći u izradi metodologije za identifikaciju tih kitova, koja bi omogućila njihovo prebrojavanje.

"Ne znamo koliko je velika njihova populacija. Mogla bi biti i u opadanju i mi za to ne bismo niti znali", ističe Aguilar de Soto.

Trueove kljunaste kitove prvi je identificirao znanstvenik Smithsoniana, Frederick William True, još 1913. godine, a dosad su jedino bili viđani nasukani i uginuli na plažama sjevernog Atlanitka i južnog Pacifika.

Iznimno su dobro prilagođeni životu u dubokim morima, te mogu zaroniti i do dubine oko tri kilometra ispod površine mora, odnosno toliko je zabilježeno da njihova srodna vrsta, Cuvierovi kljunasti kitovi, može duboko zaroniti, što je ujedno i rekord za bilo kojeg morskog sisavca. S jednim udahom, mogu provesti više sati ispod površine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene