450240
450240
450240
450240
450240

'Galaktički cenzus': Objavljena najdetaljnija 3D karta Mliječne staze ikad, s više od milijardu zvijezda

  • , 15.09.2016., 18:20
  • Autor:
  • komentara

Europska svemirska agencija (ESA) je objavila najdetaljniju kartu Mliječne staze ikad, nakon katalogizacije preciznih pozicija i jačine sjaja više od 1,1 milijardi zvijezda.

 
 
 
 
Karta Miliječne staze koju je snimila letjelica Gaia (Foto: ESA/Gaia/DPAC)
Karta Miliječne staze koju je snimila letjelica Gaia (Foto: ESA/Gaia/DPAC)

ESA je kartu objavila u srijedu, a temelji se na proučavanjima agencijina letjelice Gaia koje je 2013. godine poslana s svemir s izričitim ciljem izrade najdetaljnije karte zvijezda u našoj galaksiji.

 

 

Robotska letjelica, koja se nalazi oko milijun milja iznad Zemlje, ima milijardu piksel kamera i opremljena je s više od 100 elektronskih detektora. Dobiveni grafikon je 20 puta kompletniji od prethodnih prikaza Mliječne staze. Međutim, to je još uvijek samo djelić od oko 1 posto zvijezda u našoj galaktici.

 

Markus Bauer, iz ESA-inog odjela Znanost i robotičko istraživanje, na konferenciji za novinare je rekao da je Gaia toliko moćna da bi da 'sjedi' na površini Zemlje mogla vidjeti kovanicu od jednog eura na površini Mjeseca.

Nova karta se temelji na podacima prikupljenim između lipnja 2014. i rujna 2015. godine. Svemirska agencija se nada da će najnoviji podaci pomoći astronomima da bolje razumiju strukturu Mliječne staze i kako se promijenila tijekom vremena.

Gaia je izgrađena za reviziju i nastavak rada Hipparcosa, ESA-ina satelita koji je napravio opservacije između 1989. i 1993. godine.

Astronomi već vjeruju da je karta će dovesti do značajnih znanstvenih preokreta i otkrića.

'Današnje izdanje nam daje prvi dojam o izvanrednim podacima koji nas očekuju i da će revolucionirati naše razumijevanje o tome kako se zvijezde distribuiraju i premještaju diljem naše galaksije', rekao je ESA-ina direktora robotičkih znanstvenih misija Alvaro Gimenez

 

Astronomi će biti puno više vještiji u utkrivanju koje zvijezde imaju planete, promatranjem koje su zvijezde pogođene gravitacijskom silom planete.

Procjene pokazuju da bi Gaia do kraja misije mogla identificirati nevjerojatnih 70.000 novih egzoplaneta (planete koje se nalaze izvan Mliječne staze) što bi bio dramatičan porast u odnosu na 3.500 egzoplaneta koji su trenutno poznati.

'Gaia će biti izuzetno korisna za egzoplanete, posebice sustave koji imaju planete poput Jupitera', pojasnio je Timo Prusti, projektni znanstvenik Gaie. 'Brojke će biti impresivne, očekujemo ih 20.000. No, moramo biti strpljivi jer o egzoplanetima moramo prikupljati podatke 5 godina kako bi vidjeli odstupanje u kretanju'.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se