Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Provedena katalogizacija

'Galaktički cenzus': Objavljena najdetaljnija 3D karta Mliječne staze ikad, s više od milijardu zvijezda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska svemirska agencija (ESA) je objavila najdetaljniju kartu Mliječne staze ikad, nakon katalogizacije preciznih pozicija i jačine sjaja više od 1,1 milijardi zvijezda.

ESA je kartu objavila u srijedu, a temelji se na proučavanjima agencijina letjelice Gaia koje je 2013. godine poslana s svemir s izričitim ciljem izrade najdetaljnije karte zvijezda u našoj galaksiji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Iz dalekih galaksija Najmoćnije kozmičke zrake mogle bi pružiti odgovore na vječna pitanja astrofizičara Slika nije dostupna Snimila ESA Zastrašujuća snimka splitskog požara iz svemira

 

via GIPHY

 

via GIPHY

Robotska letjelica, koja se nalazi oko milijun milja iznad Zemlje, ima milijardu piksel kamera i opremljena je s više od 100 elektronskih detektora. Dobiveni grafikon je 20 puta kompletniji od prethodnih prikaza Mliječne staze. Međutim, to je još uvijek samo djelić od oko 1 posto zvijezda u našoj galaktici.

 

Markus Bauer, iz ESA-inog odjela Znanost i robotičko istraživanje, na konferenciji za novinare je rekao da je Gaia toliko moćna da bi da 'sjedi' na površini Zemlje mogla vidjeti kovanicu od jednog eura na površini Mjeseca.

Nova karta se temelji na podacima prikupljenim između lipnja 2014. i rujna 2015. godine. Svemirska agencija se nada da će najnoviji podaci pomoći astronomima da bolje razumiju strukturu Mliječne staze i kako se promijenila tijekom vremena.

Gaia je izgrađena za reviziju i nastavak rada Hipparcosa, ESA-ina satelita koji je napravio opservacije između 1989. i 1993. godine.

Astronomi već vjeruju da je karta će dovesti do značajnih znanstvenih preokreta i otkrića.

'Današnje izdanje nam daje prvi dojam o izvanrednim podacima koji nas očekuju i da će revolucionirati naše razumijevanje o tome kako se zvijezde distribuiraju i premještaju diljem naše galaksije', rekao je ESA-ina direktora robotičkih znanstvenih misija Alvaro Gimenez

 

Astronomi će biti puno više vještiji u utkrivanju koje zvijezde imaju planete, promatranjem koje su zvijezde pogođene gravitacijskom silom planete.

Procjene pokazuju da bi Gaia do kraja misije mogla identificirati nevjerojatnih 70.000 novih egzoplaneta (planete koje se nalaze izvan Mliječne staze) što bi bio dramatičan porast u odnosu na 3.500 egzoplaneta koji su trenutno poznati.

'Gaia će biti izuzetno korisna za egzoplanete, posebice sustave koji imaju planete poput Jupitera', pojasnio je Timo Prusti, projektni znanstvenik Gaie. 'Brojke će biti impresivne, očekujemo ih 20.000. No, moramo biti strpljivi jer o egzoplanetima moramo prikupljati podatke 5 godina kako bi vidjeli odstupanje u kretanju'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene