Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ANALIZA ACCUWEATHERA

Objavljena dugoročna vremenska prognoza: Doznajte što Hrvatskoj donosi jesen

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svjetski poznata meteorološka tvrtka AccuWeather pripremila je dugoročnu prognozu za Europu za predstojeća tri mjeseca.

Dolazak jeseni donijet će značajne promjene u vremenskim prilikama diljem Europe. Nakon vrućeg i suhog ljeta, koje će se protegnuti i na rujan, kiša će pasti u dijelovima Italije i Balkana, uključujući i područje Hrvatske, i donijeti olakšanje od suše i požara, navodi svjetski poznata američka meteorološka tvrtka Accuweather u svojoj dugoročnoj progonozi za predstojeća tri mjeseca, koju je pripremio meteorolog Eric Leicester.

Pročitajte i ovo Ilustracija Promjena vremena Upaljeni meteoalarmi: Stiže olujni vjetar, nevrijeme i drastično zahladnjenje Ilustracija Gotovo je ljeto u proljeće DHMZ se oglasio zbog velike promjene vremena i zahladnjenja: "Pratite upozorenja na opasne pojave"

U rujnu će u Italiji i u Hrvatskoj te na Balkanu rizik od požara i dalje biti povećan jer se očekuje nastavak natprosječnih temperatura i suše, a hladniji i vlažniji zrak stići će tek kasnije tijekom jeseni, kada će padaline na tom području posebno obradovati poljoprivrednike. No, za južnu Italiju i Grčku prognozira se nastavak suhog vremena i temperatura viših od prosjeka za jesensko razdoblje pa će ti dijelovi na olakšanje trebati još pričekati.

U Ujedinjenom Kraljevstvu i Njemačkoj početak jesenske sezone bit će suh, što je dobrodošla promjena, ali kasnije tijekom jeseni jača mogućnost olujnih nevremena. Krajem jeseni istočnu Europu zahvatit će prodor hladnog zraka, koji bi mogao nekim dijelovima donijeti i snijeg.

Nakon ljeta punog padalina i značajnih poplava područja od Francuske do Poljske uživat će početkom jeseni u lijepom i suhom vremenu te temperaturama višim od prosjeka. "Ta promjena neće dugo trajati – u listopadu će se u istočnu Francusku, Njemačku i zapadnu Poljsku ponovno vratiti kišovito vrijeme", istaknuo je meteorolog Tyler Roys. Kiša bi tako mogla iznova "napasti" i posjetitelje popularnog Oktoberfesta.

Padalina će u studenome pak biti nešto manje od prosjeka, ali bi hladni zrak koji će pritjecati mogao znatno sniziti temperature te zaprijetiti i snijegom na potezu od istočne Njemačke do Poljske.

Irska i Ujedinjeno Kraljevstvo ne mogu se nadati znatnijem porastu temperatura, ali bi zato padalina moglo biti manje no dosad. "No, od kraja listopada do studenog porast će rizik od oluja, i to ponajviše u Sjevernoj Irskoj i Škotskoj", ističe Roys.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene