Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ucjena Boko Harama

Objavili VIDEO s otetim djevojčicama: 'Oslobodit ćemo ih samo ako...'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vođa militantne skupine Boko Haram poručio je u videu kako su otete učenice prešle na islam. Postoji strah da je dio djevojaka prokrijumčaren iz zemlje.

Nigerijska teroristička skupina Boko Haram objavila je video poruku u kojoj se vidi dio od više stotina otetih školarki. Poručili su da će djevojke ostati u zarobljeništvu dok nigerijska vlada ne oslobodi sve zatočene pripadnike skupine, piše Independent. 

Pročitajte i ovo Ilustracija (Foto: AFP) Otmica Somalski pirati oslobodili brod: Plaćena im vrtoglava otkupnina Slika nije dostupna Dogovor o primirju Boko Haram oslobodit će 219 djevojaka

Abubakar Shekau, vođa militantne skupine, poručio je kako su djevojke u zatočeništvu prešle na islam. U ranijim video porukama govorio je o otmici odjeven u vojnu odoru i okružen oklopnim vozilima.

AFP je u ponedjeljak objavio kako se u 17-minutnom videu vidi stotinjak djevojaka na nepoznatoj lokaciji koje na glavama nose veo. Dvije su navodno poručile da su bile kršćanke koje su se preobratile na islam.

'Bilo je prestrašno, vikali su da će nas ubiti!'

Postoji zabrinutost da su podijeljene u više skupina, kao i da su neke prokrijumčarene iz zemlje.

Nigerijska vlada ranije je poručila da neće platiti otkupninu za djevojke, iz straha da će na taj način potaknuti daljnje otmice. Nigerijski predsjednik Goodluck Jonathan u četvrtak je obećao da je ovaj incident početak kraja terorizma u zemlji.

Otac jedne od djevojčica također je poručio da ne želi da vlada prihvati ponudu Boko Harama jer će se ovakva situacija ponooviti.

Nakon otmice - pokolj: Boko Haram pobio 300 ljudi, neke su i žive spalili

Izvješća o točnom broju otetih djevojaka različita su, ali vjeruje se da od ukupno 300 otetih učenica njih 276 i dalje nedostaje. Dio djevojaka uspio je pobjeći otmičarima, a vladin neuspjeh da spasi preostale izazvao je ogorčenje. Prošli tjedan predsjednik je prihvatio međunarodnu pomoć. Tim koji bi trebao pomoći u potrazi bit će sastavljen od pregovarača iz SAD-a te stručnjaka za terorizam i agenata iz Velike Britanije, Francuske, Kine i Španjolske. U nedjelju je pomoć ponudio i Izrael.

Diljem svijet pokrenuta je kampanja pod hashtagom #BringBackOurGirls kojoj se pridružio i britanski premijer David Cameron.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene