Obavijesti Video Pretražite Navigacija
840.000 funti

Obitelj ubijena u francuskim Alpama na računu je imala novac Saddama Husseina?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saddam Hussein navodno je dao 840.000 funti (gotovo osam milijuna kuna) obitelji britanskog inženjera koja je ubijena u Alpama u Francuskoj.

Bivši irački diktator Saddam Hussein na račun oca Saada Al-Hillija, Kadhima u švicarskoj banci uplatio je pozamašnu svotu novca. Ova je informacija navodno izašla iz redova njemačke obavještajne službe, piše Daily Mail.

Pročitajte i ovo Ubojstvo u Bjelovaru - 4 Krvoproliće u Bjelovaru Što je u pozadini stravičnog zločina? Psihijatar: "Ako netko ima pištolj u sefu i ode po njega..."; Susjedi: "Prije nekoliko godina imali su probleme" Srna Bijuk, reporterka Dnevnika Nove TV stravičan zločin Žena ranjena u Bjelovaru stabilno, susjedi su u šoku: "Bili su dobro, a čuli smo što se dogodilo kad je stigla policija..."

Saad Al-Hilli (50), njegova supruga Iqbal (47) i njezina majka te jedan francuski biciklist ubijeni su prošlog mjeseca u Alpama. S njima su bile i kćerke, sedmogodišnja Zainab koja je ranjena i četverogodišnja Zeena koja je duboko traumatizirana ovim događajem.

Al-Halilijev otac nekad je bio bliski suradnik Saddamove stranke Ba'ath, ali zbog sukoba u mišljenju pobjegao je iz Iraka sedamdesetih godina. Mjesto na kojem su ubijeni obitelj i biciklist, udaljeno je sat vožnje od Geneve gdje je novac uplaćen, a švicarski tužitelj Dario Zanni vjeruje da se obitelj vraćala odande kada je napadnuta.

To otvara mogućnost da je Al-Hilli uspio doći do računa, za koji se vjeruje da je ostao otvoren na ime njegova oca Kadhima te da je to bilo poznato njegovom ubojici.

>> Obitelj upucana u Alpama panično pokušavala pobjeći, vidjeli su ubojstvo biciklista

Kadhimovo bogatstvo, pretpostavlja se, bilo je uzrok sukoba između Saada i njegova brata Zaida. Saad je blokirao očevu oporuku kojom je zaustavio da dio tog novca naslijedi njegov brat dok se ne riješe 'nepoznate razmirice'.

Jedna teorija pak govori o tome da Kadhim nikada nije napustio stranku Ba'ath i da je vodio nekoliko Sadamovih tajnih računa. Kratko prije nego je diktator ubijen 2006. godine, otkriveno je da je 2003. godine povukao oko 620 milijuna funti (više od pet milijardi kuna) iz iračke centralne banke, a novac je premjestio na razne račune diljem svijeta. Već i prije toga, novac je bio razmještan na račune Iračana koji su se bili odselili iz zemlje. Ako je Saad Al-Hilli bio dio ove tajne informacije, onda bi bio očita meta napada.

'Nemamo nikakve veze s tim režimom. Živimo izvan Iraka upravo zbog tog režima, zato smo ovdje (u Britaniji) već 41 godinu', rekao je Zainab na upite o povezanosti Sadamova novca i bankovnog računu njegova oca.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene