Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Fascinantna priča

FOTO Obitelj 40 godina bila izolirana od svijeta!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedina preživjela, danas 70-godišnja Agafia Lykov odlučila je ostati - sibirska usamljenica.

Obitelj Lykov otkrivena je sasvim slučajno. Tijekom potrage za željeznim rudama u sibirskim prostranstvima, grupa sovjetskih geologa pronašla je 1978. godine peteročlanu obitelj, koja je u bespućima tajge živjela u potpunoj izolaciji od ostatka svijeta. Prizor koji su zatekli podsjetio ih je na Srednji vijek - obitelj je živjela u kolibi ' sklepanoj' od svega što im se našlo pod rukom, a unutra je bilo hladno kao u podrumu i nevjerojatno prljavo. Jedan od četvorice znanstvenika zabilježio je prvi susret s obitelji Lykov.

Pročitajte i ovo Šokantna izjava urednice ruske državne televizije Reagirao Kremlj VIDEO Glavna urednica ruske televizije šokirala izjavom: "Moskva bi trebala..." Vladimir Kara-Murza Zabrinuti za njegovo zdravlje Ruski oporbeni vođa poslan u Sibir: Transport je trajao tjednima, zaustavljali se u zatvorima diljem zemlje

'U jednom smo trenutku u toj izbi ugledali siluete dviju žena. Jedna je započela histerično moliti. 'To je kazna za naše grijehe!', vikala je.  Slabašno je svjetlo palo na njihova prestravljena lica i širom otvorene ustrašene oči, a mi smo shvatili kako nam je najbolje povući se najbrže što možemo'.

Ubrzo su se  vrata kolibe ponovno otvorila i prišao im je stariji čovjek, kojeg su slijedile, još uvijek uplašene, ali evidentno jako znatiželjne,  njegove kćerke. Ubrzo su te tri čudnovate osobe sjele sa znanstvenicima, ali su redom odbijali sve ponuđeno - kruh, džem, čaj, uz odgovor 'Ne bismo to smjeli uzeti', a kad su ih pitali jesu li ikada kušali kruh, starac je odgovorio 'Ja jesam, ali one ne, nikad ga nisu ni vidjele'.

'Nakon nekoliko posjeta, klupko priče o toj neobičnoj obitelji se odmotalo. Stari Karp Lykov, bio je pripadnik  fundamentalističke pravoslavne sekte, koja je u 17. stoljeću odbila prihvatiti reformu crkve i svaki napredak, pa su progoni započeli još za vrijeme ruskog cara Petra Velikog.

>> Upoznajte 10 civilizacija nestalih pod misterioznim okolnostima!

Nakon što su mu boljševici ubili brata 1936.godine, Lykov se s obitelji povukao u nepregledna prostranstva sibirske tajge. Tada ih je bilo četvero, osim Karpa, njegova žena Akulina, sin Savin i kćerka Natalia. U dubokoj divljini rodilo se još dvoje djece Dmitry i Agafia, danas jedina preživjela članica te neobične obitelji. 

Ona, baš kao ni njen brat, nikada nisu vidjeli nijedno drugo živo biće, osim članova vlastite obitelji. Nesvjesni su bili čak i da se u međuvremenu odigrao II. Svjetski rat.

Odbijali su povjerovati da je čovjek bio na Mjesecu. Ipak, njihov otac Karp Lykov, zaključio je da su 'ljudi nešto izmislili i šalju na nebo vatre, koje sliče na zvijezde'. Agafia je 1988. godine sahranila oca i ostala sama, no nije ni pomišljala na odlazak iz sibirskog bespuća. 'Ako Bog da, ostat ću ovdje', rekla je tada geolozima, koji su je povremeno posjećivali.  Sada, 25 godina kasnije, s gotovo 70 godina Agafia još živi potpuno sama.

Više o fascinantnoj sudbini i životu obitelji Lykov pročitajte na Smithsonian.com.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene