Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Položeni vijenci

Obilježena prva obljetnica smrti Drnovšeka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenci se u ponedjeljak, povodom prve godišnjice smrti, prisjećaju svog dugogodišnjeg premijera i jednog od najistaknutijih slovenskih političara Janeza Drnovšeka, a vijence na njegov grob u rodnom Zagorju ob Savi, gdje je i pokopan, položili su prvi predsjednik Milan Kučan i aktualni predsjednik Danilo Tuerk.

Uz to, predsjednik Tuerk, premijer Borut Pahor i cijeli državni vrh nazočit će navečer u Ljubljani komemorativnom koncertu orkestra Slovenske filharmonije u spomen na bivšeg predsjednika i dugogodišnjeg premijera, a o njegovu životu i djelu govorit će predsjednik parlamenta Pavel Gantar.Drnovšek (1950-2008) je umro rano ujutro 23. veljače, samo nekoliko mjeseci nakon završetka svog petogodišnjeg predsjedničkog mandata, izmučen dugogodišnjom teškom bolešću nakon što mu je zbog karcinoma 1999. operativno odstranjen jedan bubreg.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Položena urna Janeza Drnovšeka Slika nije dostupna Pogreb Janeza Drnovšeka u utorak, u krugu uže obitelji

>> Slovenija: prvi spomenik Janezu Drnovšeku

U visokoj politici pojavio se kasnih osamdesetih godina, a u vrijeme raspada bivše Jugoslavije bio je slovenski član kolektivnog predsjedništva bivše države. Nakon osamostaljenja Slovenije bio je predsjednik više koalicijskih vlada od 1992. do 2002. godine, kada ga je zbog kandidature na predsjedničkim izborima na položaju predsjednika vlade i predsjednika Liberalnih demokrata (LDS), tada najjače stranke, naslijedio Anton Rop.Drnovšeku pripisuju najviše zasluga za ekonomsku tranziciju države i uspješan ulazak u EU i NATO, ali i zbog pokušaja da se pomiri domaća politička scena, odnosno tradicionalni sporovi iz prošlosti.

Kako je za mariborski "Večer" izjavio nekadašnji ustavni sudac i osnivač centrističkog "Pokreta za republiku" Tone Jerovšek, Drnovšek je bio prvi slovenski moderni političar koji je prestao prenositi stalne povijesne sukobe partizana i domobrana i njihovih potomaka, a u njegovim su koalicijama bile dobrodošle i stranke desnog centra.

Drnovšekov dugogodišnji suradnik i tajnik stranke Gregor Golobič ističe pak u Drnovšekovu opusu njegovo "vizionarstvo", jer je u zadnjoj fazi života često upozoravao na etički aspekt politike, ali i njegov uspjeh u pregovorima s Hrvatskom preko sporazuma Drnovšek-Račan. Golobič, koji vodi stranku Zares i ministar je za visoko obrazovanje u vladi sadašnjeg premijera Pahora, tvrdi da se u sadašnjoj krizi oko granice s Hrvatskom zapravo vidi koliko je to bio dobar sporazum i da ga je potrebno opet pozitivno vrednovati budući da ga se je prijašnja vlada Janeza Janše odrekla bledskim sporazumom Janše i Sanadera.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene