Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bez političkih govora

Obilježena 70. godišnjica bitke na Neretvi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više tisuća ljudi okupilo se u subotu u Jablanici u Bosni i Hercegovini kako bi obilježilo 70. obljetnicu bitke na Neretvi u kojoj su znatno slabije partizanske postrojbe 1943. godine uspjele probiti obruč udruženih njemačko-talijanskih i kvislinških snaga i spasiti se od uništenja te nastaviti borbu protiv fašističke okupacije.

Proslavu je organizirao Savez antifašističkih boraca BiH a u njoj su sudjelovala i izaslanstva antifašističkih udruga iz Hrvatske, Slovenije, Srbije i Crne Gore te veliki broj mladih iz BiH, prije svega srednjoškolaca i studenata.

Pročitajte i ovo Lovro Gersner, hrvatski branitelj 87 žrtava Okrutna pogubljenja: "Rekli su da idemo brati grožđe. Jednog su odmah ubili i znali smo da nema od branja ništa. Postavili su nam minsko polje" Obilježena 30 godina od zatvaranja logora u Jablanici Zatočeni u muzeju Prije 30 godina zatvoren zloglasni logor za Hrvate: Zatočenih je bilo oko 900, a najmlađi je imao samo 28 dana

Proslava je ovoga puta protekla bez političkih govora a činili su je uglavnom koncerti i različiti scenski nastupi.

U Jablanici je ovim povodom otvorena i obnovljena izložba posvećena partizanskoj pobjedi smještena u muzeju koji je tijekom posljednjeg rata u BiH bio devastiran.

>> 'Ideološki sinovi krivih za Bleiburg ponovno pokušavaju sakriti zločine i okaljati žrtve'

'Bitka za ranjenike' zapravo je bila konačnica vojnih operacija poznatijih pod nazivom IV. neprijateljska ofenziva u kojoj je oko 150 tisuća okupacijskih te ustaških i četničkih snaga od siječnja 1943. godine pokušalo uništiti glavninu tadašnje narodno-oslobodilačke vojske predvođene Josipom Brozom Titom.

Unatoč izrazitoj premoći neprijatelja u ljudstvu i oružju partizani su ipak uspjeli probiti obruč i izbjeći uništenje i pri tom spasiti oko četiri tisuće ranjenika.

U povijesti ratovanja ostala je zablježena epizoda rušenja mosta na Neretvi čime su partizanske postrojbe zavarale neprijatelja te osigurale izvlačenje glavnine svojih snaga prema istočnoj Bosni.

Film 'Bitka na Neretvi' posvećen tim zbivanjima kojega je režirao Veljko Bulajić postao je jedan od napoznatijih ratnih filmova svih vremena. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene