Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pobijeni franjevački mučenici

Obilježena 64. godišnjica ubojstva fratara u Hercegovini

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svetom misom i prigodnom molitvom na mjestu nedaleko od crkve u Širokome Brijegu u BiH, gdje su partizanske vlasti 1945. godine ubile 12 franjevačkih svećenika, obilježena je 64. godišnjica njihove mučeničke smrti.

Svetu misu u Širokome Brijegu gdje su pobijeni svećenici koji su bili profesori znamenite širokobriješke gimnazije predvodio je provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Ivan Sesar koji je istaknuo da je mučeništvo obilježilo franjevačko djelovanje na prostoru BiH u posljednjih sedam stoljeća.

Pročitajte i ovo Cijene crkvenih usluga - 1 Usporedio ih s trgovinama Papa poručio svećenicima da ga boli kad vidi cjenike nekih župnih ureda. Što kažu hrvatski svećenici? Nova gradska knjižnica u Splitu Sekularnost na koljenima Ako nema svećeničkog blagoslova, nema ni HDZ-a: Otvorenje gradske knjižnice u Splitu pretvorilo se u skandal

'Tih tragičnih godina 1944. i 1945., pa 1946. dok su se fratri ove provincije pripremali za proslavu stote obljetnice odcjepljenja od Bosne, te proslavu sto godina polaganja temeljnog kamena samostanu na Širokom Brijegu, šezdeset i šestorica naših fratara zajedno s tadašnjim provincijalom fra Leom Petrovićem ... založili su najviše što su imali, svoje živote', rekao je u propovijedi provincijal Sesar.

'To su istinski velikani duha, koji su spremni radi Krista trpjeti i po njegovu nauku i primjeru živjeti i u najtežim trenucima svoga života', dodao je. Pri tome je vjernike pozvao da ostanu vjerni crkvi kao što su to bili franjevački mučenici.

'Budite našim nadahnućem i utjehom u vremenu u kojim živimo. Kako bismo unatoč svim izazovima današnjeg svijeta ostali vjerni Bogu i Božjim zapovjedima', rekao je Sesar.

Tijekom Drugog svjetskog rata i neposredno nakon njegova završetka partizanske su postrojbe u Hercegovini ubile 66 fratara, a za tijela njih 36 još se uvijek ne zna gdje se nalaze. Franjevačka provincija pokrenula je postupak za priznanje mučeništva hercegovačkih franjevaca.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene