Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Muku muče

Zbog ovog se špijunima 'tresu gaće'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Špijuni se žale da Twitter ometa njihovo obavljanje dužnosti nadzora sumnjivih kriminalaca zbog odluke da korisnicima javljaju kad ih na toj društvenoj mreži uhodi tajna služba.

Twitter će odati svakom osumnjičeniku za terorizam i kriminal da su obavještajne službe zatražile informacije o njima. Društveno-medijski div istragu će držati u tajnosti samo ako ih na to obveže sudski nalog, otkrivaju Britanci, piše Daily Mail. To je jedna od odluka američkih tehnoloških kompanija koje su odlučile da im je privatnost korisnika i na taj način zaštita 'branda' - prioritet.

Pročitajte i ovo Američki vojni zrakoplovi na nosaču aviona Hutisti odgovorili raketama Napadi u Jemenu: Amerikanci i Britanci unišili tri podzemna skladišta oružja David Cameron i Penny Wong Jačanje suradnje Australija i Velika Britanija potpisale su sporazum o obrambenoj suradnji: "Moramo biti spremniji nego ikada prije"

Twitter je rekao da je njihova politika da obavještavaju korisnike oko zahtjeva vezanih za njihov račun, a to uključuje kopiju zahtjeva, prije nego što odaju podatke, osim ako im se to sudski zabrani.

Ovo otkriće dolazi nakon objavljivanja izvještaja britanskog službenika Davida Andersona, koji upozorava da obavještajne službe MI5, MI6, GCHQ i policija, gube sposobnost da elektronički slijede teroriste i kriminalce.

DAO OSTAVKU Twitter ostao bez šefa Dicka Costola

Anderson je zaključio da službenici nisu rutinski špijunirali sve u Velikoj Britaniji, te da bi im trebale ostati ovlasti za prikupljanje komunikacijskih podataka. Američke firme više nisu toliko voljne dati vitalne informacije vlastima, stoga se obavještajne agencije boje da dolazi dan kada će izgubiti kontrolu.

Apple, jedna od najvećih svjetskih kompanija, nudi software koji je kodiran tako da ga ni sama kompanija ne može dekodirati. Problem je postao toliko ozbiljan, da u jednom trenutku prošle godine, britanski agenti nisu mogli pristupiti 75 posto obavještajnog sadržaja koji im je trebao kako bi nadzirali zavjeru na koju su sumnjali.

Provajderi sve manje dobrovoljno pristaju surađivati s obavještajnim službama, i radije ne surađuju s vlastima nego da ugrožavaju privatnost. 'Pojedine kompanije će korisniku odati da je pod nadzorom, osim ako ne dobije sudsku zabranu da to učini', rekao je Andrews, referirajući se na Twitter.

Obavještajci ih upozoravaju da moraju preuzeti svoj dio odgovornosti u borbi protiv kriminala, a naročito terorizma. Kao uzrok ovakom ponašanju društvene mreže, službenici navode objave osjetljivih dokumenata bivšeg CIA-inog agenta Edwarda Snowdena. 'Efekt Snowdedovih dokumenata na ponašanje nekih provajdera i terorista, je za vlast, stvorio problem, umanjenog nadzora te donio više problema koji trebaju rješenje', stoji u izvještaju britanskih obavještajaca.

Podsjetimo, Twitter je objavio da je njezin glavni direktor Dick Costolo podnio ostavku te da će ga privremeno zamijeniti jedan od utemeljitelja Jack Dorsey. Nije poznato je li odluka Twittera s kojom obavještajci imaju problem razlog odstupanja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene