Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Stvarna drama ili histerija?

"Rusija nas može napasti za 24 sata! NATO se mora ubrzati"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rusija je sposobna za manje od 24 sata napasti baltičke zemlje, a mogućnosti NATO-a u tom su slučaju ograničene samo na vojne snage koje su već raspoređene u regiji.

Obavještajna služba Litve u godišnjoj procjeni prijetnji nacionalnoj sigurnosti navela je kako je Rusija lani povećala svoje vojne resurse u Kalinjingradu, ruskoj regiji na obali Baltičkog mora. Bildanje ruskih snaga uključuje i borbene zrakoplove Su-30 te raketne sustave koji omogućuju ciljanje meta bilo gdje na Baltičkom moru.

"Ovo je jasan signal NATO-u da se ubrza. U ovom trenutku ne bi mogao reagirati onoliko brzo koliko bismo mi željeli", rekao je litavski ministar obrane Raimundas Karoblis nakon prezentacije izvještaja.

Baltičke zemlje zabrinute su za svoju sigurnost nakon odcjepljenja Krima te rata u istočnoj Ukrajini. Strahuju da bi se takvo što moglo dogoditi i na njihovom teritoriju, a kao članice NATO-a traže pomoć od saveznika.

NATO će ove godine razmjestiti po 1000 vojnika u sve tri baltičke zemlje te Poljsku, odnosno duž njihovih granica s Rusijom.

"Kratkoročno ta vojska može pomoći, ali moramo misliti na budućnost. Obrana u zraku, obrana na moru... Kopnena vojska nije dovoljna!", kazao je Korbalis.

U izvješću litavske obavještajne služne stoji i da Rusija prati radijske frekvencije kojima se koriste piloti NATO-a kod preleta Baltičkog mora, a za nadzor koriste i komercijalne brodske linije kao i istraživačke brodove. Navodi se i da postoji rizik od "namjernih i slučajnih incidenata" koje bi mogli izazvati ruske i bjeloruske vojne trupe tijekom vojnih vježbi.

Glasnogovornik Kremlja Dimitrij Peškov pomalo se i iživcirao kad je čuo za izvještaj iz Litve.

"Ovo je histerična, totalna rusofobija", rekao je na dnevnom brifingu s novinarima i poručio:
"Uvijek smo bili u dobrim odnosima s Estonijom, Litvom i Latvijom... Nemaju se razloga brinuti," piše Reuters.

Pročitajte i ovo Ilustracija Rat u Europi Poljska bijesni jer je Rusija povrijedila zračni prostor: Varšava traži objašnjenje Moskve Ilustracija Rat u Europi Rusija napala Kijev i Lavov, uzbuna u Poljskoj: ''Ruski projektil je ušao u naš zračni prostor, digli smo avione''

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene