Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Obamini lobiraju za glasove Hrvata u Americi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U američkoj predsjedničkoj predizbornoj kampanji svaki bi glas mogao biti presudan jer kandidati Obama i McCain još uvijek nisu osigurali sigurnu većinsku podršku birača.

Obama trenutačno vodi u anketama, ali se ta prednost smanjuje. Izborni stožeri potiču poznate članove demokratske i republikanske stranke da posjećuju etničke zajednice tražeći među iseljeništvom glasove za pobjedu 4. studenoga. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Narodi Jugoslavije Nova analiza genetskog podrijetla Srba, Hrvata, Bošnjaka i Albanaca mnogima se neće svidjeti: "Uvijek smo duboko u sebi znali" Skijaška sezona - 6 Školski praznici i novi skijaški val Brinu li Hrvate paprene cijene? Provjerili smo koliko duboko morate posegnuti u džep za skijašku avanturu i koliko košta nova oprema: "Rezervacije se uzimaju već od ljeta"

Hrvatska zajednica u Americi broji gotovo milijun članova i Barack Obama je posebno zadužio svog potpredsjedničkog kandidata Joe Bidena da lobira među njima. 

Biden je katolik i dobro poznat našem iseljeništvu zbog angažmana u riješavanju agresije Srbije na našu zemlju te sukoba u susjednoj BiH. Hrvatska zajednica ne zaboravlja pomoć Clintonove administracije i sigurno je da će, unatoč činjenici što je tradicionalno bliža konzervativnim republikancima, tim Obama-Biden dobiti značajan broj glasova od hrvatskog iseljeništva.

Tome će sigurno pomoći i službena posjeta prvog američkog veleposlanika u Zagrebu, Petera Galbraitha, sjedištu Hrvatske bratske zajednice u Pittsburghu. U utorak 14. listopada Galbrith je razgovarao sa predsjednikom Hrvatske bratske zajednice, Bernard Luketichem, njegovim pomoćnikom Ed Pazom i Stevom Rukavinom iz Nacionalne federacije Hrvata Amerike. 

Galbright je liderima hrvatske zajednice ispričao iskustva iz rada sa Joe Bidenom naglašavajući da će Hrvati, pobijedi li Obama i njegov zamjenik, imati dobre prijatelje u Bijeloj kući. 

Obaminu kampanju pomaže i bivša američka državna tajnica Madeleine Albright, koja se u Clevelandu sastala s predstavnicima slovenskog, hrvatskog, češkog, poljskog, mađarskog i srpskog iseljeništva, uvjeravajući ih da je glas za demokrate nova šansa za obnovu ugleda američke vanjske politike. 

Martin Puljić koji je predstavljao hrvatsko iseljeništvo je naglasio kako je 'razgovor s Albright bio konstruktivan za obje strane'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene