Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analize

Obamina pobjeda otvara mogućnost razgovora s Iranom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ponovni izbor Baracka Obame mogao bi otvoriti mogućnost za nove pregovore o iranskom nuklearnom programu, a gospodarske sankcije jačaju pritisak na iransko vodstvo, ocijenio je u srijedu Reuters.

Obama se dosad uspješno opirao onima u Americi i Izraelu koji su tražili vojnu akciju protiv Irana, a sad kad su izbori iza njega, američki predsjednik može slobodno tražiti diplomatsko rješenje prijeteći još žešćim komercijalnim kaznama ne posluša li ga Teheran.

"Obama je pozorno pripremio teren i sad ima mogućnost da pokuša postići nekakav dogovor o nuklearnom pitanju, i to mu dosta znači", rekao je Gary Sick, stručnjak za Iran i nekadašnji dužnosnik američke nacionalne sigurnosti.

Pročitajte i ovo Sayyed Ali Khamenei Situacija se zaoštrava Predsjednik Irana najavio: "Svaki izraelski odgovor dočekat ćemo s još jačim udarom" Ilustracija Vodi se žestoka rasprava Netanyahu pred velikom dilemom nakon iranskog napada: "Napravit ćemo sve što je potrebno"

>> Zadovoljstvo diljem svijeta: 'Nadamo se još boljoj suradnji s SAD-om'

U listopadu je Bijela kuća objavila da razmatra mogućnost bilateralnih razgovora s Iranom s kojim Washington već tri desetljeća nema diplomatske odnose. Zapadne sile i Izrael optužuju Iran da u tajnosti priprema nuklearno oružje, a javno razvija program za koji tvrdi da ima isključivo mirnodopsku namjenu.

Teheranska reakcija na Obamin reizbor bila je očekivano kritična i upozorila je Washington da ne bi smio očekivati brzu uspostavu novih odnosa s Iranom: "Nakon toliko pritiska i zločina protiv iranskoga naroda, odnosi s Amerikom nisu mogući preko noći i Amerikanci ne bi smjeli misliti da mogu našu zemlju ucjenjivati dolaskom za pregovarački stol", rekao je pravosudni dužnosnik Sadek Laridžani. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene