Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Cheney za ABC izjavio

Obamina administracija sporo priznaje da je SAD u ratu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sadašnji i bivši potpredsjednik SAD-a Joe Biden i Dick Cheney u nedjelju su razmijenili oštre kritike tijekom nastupa u političkim emisijama na nacionalnim TV-mrežama, uglavnom vezane uz odnos prema prijetnji terorizma Obamine i Busheve administracije.

U dvoboju bez presedana, Biden na NBC-u i CBS-u, a Cheney na ABC-u, iznijeli su malo novih informacija ali su točku po točku, osporavali stajališta i metode druge strane u ratu protiv terorizma. U emisiji NBC-a 'Meet the Press' Biden je rekao da je Cheney 'ili krivo informiran ili dezinformira' javnost, optuživši ga da 'pokušava revidirati povijest.'

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Posjet NATO postrojbama Biden doputovao na Kosovo Slika nije dostupna Rasprave oko imena gripe WHO raspravlja oko imena gripe: Nema osnove za podizanje stupnja opasnosti

'Dopustite mi da ovdje pažljivo izaberem riječi', rekao je Biden je u intervjuu snimljenom u subotu navečer u Vancouveru, gdje je sudjelovao na otvaranju 21. Zimske olimpijade. 'Dick Cheney je fin čovjek. On ima pravo na svoje mišljenje, ali nema pravo na prepravljanje povijesti. On nema pravo na vlastite činjenice', rekao je Biden.Sa druge strane, Cheney je osporavao neke Bidenove nedavne komentare, nazivajući nuklearni napad ili veliki teroristički napad poput onoga 11. rujna 2001., najvećom strateškom prijetnjom s kojom se suočava SAD.

'Bude li razmišljala da to nije vjerojatno', administracija će teško mobilizirati resurse potrebne za borbu protiv takvih prijetnji, rekao je Cheney.On je ponovno kritizirao predsjednika Baracka Obamu zbog tvrdnje da je Al Kaidin bombaš-samoubojica koji je za Božić pokušao srušiti američki zrakoplov na letu Amsterdam-Detroit, bio 'izolirani ekstremist', rekavši da će Obama na kraju promijeniti mišljenje.

'To me razmišljanje brine', rekao je Cheney u intervjuu u emisiji ABC-a 'This Week', dodajući kako Obamina administracija 'sporo priznaje da je Amerika u ratu' protiv terorizma. Cheney je u intervjuu izrazio nepokolebljivu potporu Obaminoj strategiji u Afganistanu. 'Ja zagovaram ono što rade u Afganistanu, premda im je trebalo neko vrijeme da dođu do toga', rekao je. Bidenovu nedavnu izjavu da će uspjeh u Iraku biti jedno od velikih postignuća Obamine administracije, Cheney je nazvao 'malo čudnom'.

'Drago mi je da sada vjeruje da je Irak uspjeh", rekao je Cheney, dodajući da su Biden i Obama u predizbornoj kampanji diljem SAD-a kritizirali Bushevu administraciju zbog Iraka i protivili se slanju američkih pojačanja u tu zemlju. "Da oni sada pokušavaju uzeti zasluge za ono što se dogodilo u Iraku, malo mi je čudno', kazao je. Uzme li Obamina administracija zasluge za Irak, to bi se trebalo dogoditi uz 'zdravu dozu zahvalnosti Georgeu W. Bushu', jer su povlačenje vojske i demokratska vlast 'u skladu s programom koji smo mi pokrenuli'.

Cheney je jedan od glavnih Obaminih kritičara u pitanjima nacionalne sigurnosti, pa je Bijela kuća ovoga puta poslala Bidena da odgovori na kritike bivšeg potpredsjednika. Biden je, među ostalim istakao da je SAD sada puno uspješniji u likvidaciji čelnika Al Kaide od Busha i Cheneya, ističući da je u protekloj godini ubijeno 12 od 20 glavnih čelnika Al Kaide. Za rat u Iraku kazao je da se nije isplatio, te da je SAD zbog njega izgubio potporu drugih zemalja diljem svijeta.

>> Bin Laden prijeti Obami novim napadima

Od ostalih pitanja, Dick Cheney nije podržao moguću predsjedničku kandidaturu 2012. Sarah Palin, bivše guverenke Aljaske koja uživa sve veću potporu konzervativne baze Republikanske stranke. 'Još nisam odlučio koga ću podržati za predsjednika idući put. Tko god to bio, morat će dokazati da je sposoban za predsjednika SAD-a', rekao je Cheney, dodajući kako sve potencijalne kandidate u kampanji čeka velik posao da uvjere Amerikance kako su sposobni preuzeti 'najteži posao na svijetu'. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene