Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ozbiljne optužbe

'Obamina administracija izlaže SAD novim terorističkim napadima'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Obamina administracija ugrozila je Amerikance i učinila zemlju ranjivijom za nove terorističke napade, promijenivši neke metode protuterorističke borbe Busheve administracije, izjavio je bivši američki potpredsjednik Dick Cheney.

Gostujući u nedjeljnoj emisiji CNN-a 'State of the Union', Cheney je ocijenio da su 'alternativne' tehnike ispitivanja osumnjičenih u vrijeme administracije Georgea W. Busha bile 'apsolutno bitne' kako bi se dobili podatci i spriječili daljnji napadi poput onog 11. rujna 2001., na New York i Washington. Kritičari su rekli da su takve tehnike ispitivanja, poput simuliranog pogubljenja utapanjem - tzv. waterboardinga, bile mučenje zatvorenika u američkom zatočeništvu.

Pročitajte i ovo Kremlj što se događa u Moskvi? Američko veleposlanstvo objavilo: "U idućih 48 sati izbjegavajte velika okupljanja, postoje planovi za napad!" Sanja Jurišić i Krešimir Krolo - 1 Eskalacija Nižu se incidenti, posla ima i za policiju: "Ovo podsjeća na film Beskrajni dan, požar bi trebale gasiti sve uključene strane"

'Predsjednik Barack Obama protiv toga je vodio kampanju diljem zemlje, a sada donosi neki odluke koje, po mome mišljenju, za Amerikance povećavaju opasnost od novog napada', rekao je Cheney. Od stupanja na dužnost u siječnju, Obama je objavio plan zatvaranja zatočeničkog centra za osumnjičene za terorizam u mornaričkoj bazi Guantanamo Bay na Kubi, suspendiranja vojnih suđenja teroristima u Guantanamu, te je na CIA-u proširio važenje vojnog pravilnika o ispitivanju zatočenika, koji zabranjuje mučenje.

U svom prvom intervju od odlaska s dužnosti, Cheney je također branio gospodarske rezultate Busheve administracije, ističući da je tri četvrt bilijuna dolara proračunskog manjka nastalo zbog dodatnih, nepredviđenih troškova, terorističkih napada 11. rujna 2001., vođenja dvaju ratova, kao i zbog uragana Katrina. 'Stvari se događaju i administracija mora odgovoriti na njih, što smi mi i činili', rekao je Cheney.

On je branio i odluku o invaziji Iraka 2003. godine. 'Mi smo ostvarili gotovo sve ciljeve koje smo si postavili', rekao je bivši potpredsjednik SAD, pozivajući novu administraciju i medije da priznaju ostvarene uspjehe u Iraku.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene