Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Pogrešna računica

OBAMIN DOLAZAK U EUROPU Situacija je trebala biti potpuno drugačija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kada je američki predsjednik Barack Obama najavio posjet Europi u studenome, očekivao se bitno drugačiji ishod na američkim predsjedničkim izborima.

Europski politički čelnici računali su da će Hillary Clinton pobijediti Donalda Trumpa. A potom je njegov iznenađujući uspjeh diljem Starog Kontinenta pobudio strah da će novi predsjednik redefinirati odnose koji su temeljni kamen poslijeratnog razvoja na zapadu.

Pročitajte i ovo Donald Trump On sve negira Počinje suđenje Trumpu zbog plaćanja šutnje pornoglumici: Ključan je jedan svjedok Zabrana pobačaja, ilustracija Uoči izbora Jedna savezna država SAD-a vratila se u 19 stoljeće i oživjela zakon o pobačaju iz 1864.

Bijela kuća planirala je tada Obamin posjet Europi kao prvi znak da će se u idućim godinama nastaviti politike koje je sam zacrtao u osam godina u Ovalnom uredu. A u ta dva mandata stvorilo se posebno partnerstvo između njega i njemačke kancelarke Angele Merkel.

Obama i Merkel zajedno su predvodili napore u borbi s klimatskim promjenama, obuzdavanju ruskog predsjednika Vladimira Putina, planiranju novog američko-europskog sporazuma o slobodnoj trgovini i borbi s Islamskom državom.

O tome su Obama i Merkel namjeravali razgovarati u četvrtak u Berlinu, ali će sada na dnevnom redu biti i pobjeda Donalda Trumpa.

"Merkel je bila najbliži predsjednikov partner u svih ovih osam godina", rekao je zamjenik njegova savjetnik za nacionalnu sigurnost Ben Rhodes uoči šestog Obaminog posjeta Njemačkoj.

On će u Berlinu razgovarati i s britanskom premijerkom Theresom May, talijanskim premijerom Matteom Renzijem i francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom.

Obama će prije Berlina posjetiti Grčku, a iz njemačkog glavnog grada putuje u Peru na summit APEC-a.

"Obama i Merkel radili su zajedno na gotovo svakom važnom pitanju. Duboko se poštuju i mislim da su razvili i blisko prijateljstvo", rekao je Rhodes.

Odnosi Trumpa i kancelarke nisu baš dobro počeli

Sada se neslužbena politička liderica Europe ističe kao figura stabilnosti transantlantskog saveza u vrijeme kada malotko zna što se od Trumpa može očekivati. NATO je nazvao zastarjelim i zatražio veći europski financijski doprinos Savezu, što su mnogi doživjeli kao početak američkog puta u izolacionizam.

Zbog toga će i Trumpovi odnosi s Merkel vjerojatno biti ključni u oblikovanju veza njegove administracije i Europe u iduće četiri godine.

"Izgledno je da će Europljani morati preuzeti više odgovornosti nego ikad prije: politički, ekonomski, kulturno i obrambeno", rekla je Sylke Tempel iz Njemačkog vijeća za vanjsku politiku (DGAP).

Odnosi između Trumpa i kancelarke nisu baš dobro počeli jer je 70-godišnji njujorški multimilijarder tijekom kampanje njezinu politiku prema izbjeglicama nazvao "ludom".

A Merkel mu je nakon pobjede poslala suptilnu poruku.

"Njemačku i SAD povezuju zajedničke vrijednosti: sloboda, poštivanje prava i digniteta ljudskih bića, jednakost bez obzira na podrijetlo, boju kože, religiju, spol, seksualnu orijentaciju ili politički stav", rekla je Merkel.

"Na temelju ovih vrijednosti, budućem predsjedniku SAD-a Donaldu Trumpu nudim blisku suradnju", poručila je. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene