Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Obami 46 posto, McCainu 44 posto glasova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kandidati Demokratske i Republikanske stranke na američkim predsjedničkim izborima 4. studenoga, senatori Barack Obama i John McCain, imaju podijeljenu podršku birača, uz neznatnu prednost Obame od 46 prema 44 posto glasova, prema dnevnom ispitivanju instituta Gallup.

Nedjeljni rezultati zasnovani na Gallupovu dnevnom anketiranju birača od 3. do 7. lipnja, predstavljaju najpozitivniji rezultat za Obamu u odnosu na McCaina od sredine svibnja kada je vodio pred republikanskim kandidatom s tri posto prednosti.

Pročitajte i ovo Mario Banožić - 5 Mario Banožić Banožića policija još nije ispitala o nesreći: Evo što su odgovorili u državnom odvjetništvu Slika nije dostupna SAD mora revidirati viznu lutriju Računalna greška razočarala čak 22.000 ljudi

Otad je Obama ili bio izjednačen ili zaostajao za McCainom, ili je u najboljem slučaju vodio za jedan posto glasova.

U sadašnjem prosjeku petodnevnog ispitivanja birača, Obama je izbio u vodstvo pred McCainom u posljednja tri dana ankete, nakon što je Hillary Clinton obznanila da će okončati kampanju za demokratsku nominaciju.

Čini se da je njezina odluka o povlačenju iz utrke imala trenutačni učinak na dio njezinih pristaša, koji bi podržali Obamu na općim izborima, navodi Gallup u analizi rezultata.

Ako se taj trend nastavi u ispitivanju u nedjelju, posebno nakon što je Hillary Clinton na oproštajnom skupu kampanje u subotu energično pozvala svoje pristaše da podrže Obamu, senator iz Illinoisa mogao bi imati uvjerljivo vodstvo nad McCainom u rezultatima koji će biti objavljeni u ponedjeljak, ocjenjuje Gallup.

U praćenju raspoloženja američkih birača za predsjedničke izbore 2008., Gallup dnevno intervjuira najmanje tisuću registriranih birača diljem SAD-a. Ispitivanjem od 3. do 7. lipnja bilo je obuhvaćeno 4.379 birača, uz statističku pogrešku od dva posto.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene