Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Družio se sa studentima

Obama želi prijateljstvo s Kinom, ali i poštovanje ljudskih prava

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u Šangaju da Kina i SAD ‘ne moraju biti suparnici’ i naglasio kako su slobode govora, vjeroispovijesti i informiranja ‘univerzalna prava’.

Obama, koji boravi u svom prvom službenom posjetu Kini, održao je predavanje pred više stotina studenata u šangajskoj gradskoj vijećnici i potom odgovarao na njihova pitanja. Pozdravio je dobre odnose s Kinom, ali i poslao jasnu poruku o poštovanju ljudskih prava. ‘Sloboda izričaja i vjeroispovijesti kao i pristup informacijama su, smatramo, univerzalna prava’, poručio je Obama. ‘Morali bi biti dostupni svima, uključujući etničke i vjerske manjine, bilo to u SAD-u, Kini ili bilo gdje drugdje’, kazao je Obama u govoru koji je izravno emitiran na nekim kineskim internetskim portalima te na mjesnoj televiziji u Šangaju. ‘Ne želimo nijednoj zemlji nametati bilo kakav sustav upravljanja, ali također ne vjerujemo da su načela za koja se zalažemo jedinstvena samo za Ameriku’, dodao je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ali neće otkupiti dug Kina će Portugalu pomoći u ublažavanju posljedica financijske krize Slika nije dostupna Paket mogućih sankcija Obama i Hu Jintao razgovarali o novim sankcijama Iranu

Uravnotežnija trgovina

Obama je izrazio zadovoljstvo smirivanjem tenzija između Kine i Tajvana podsjećajući na svoju podršku politici ‘jedne Kine’. ‘Moja administracija podržava u potpunosti politiku jedne Kine. Ne želimo promijeniti tu politiku ili taj pristup’, rekao je. Također je rekao da njegova zemlja ne želi ograničiti kineski rast, ali da trgovina između dva poslovna diva mora biti uravnoteženija. Primjetio je kako je 1979. godine kada su uspostavljeni diplomatski odnosi dviju zemalja, vrijednost robne razmjene bila nekoliko milijardi, a sada iznosi 400 milijardi dolara.

Suficit od 22 milijarde dolara

‘Takva trgovina može stvoriti brojna radna mjesta na obje strane Pacifika... ali s više ravnoteže može donijeti još više napretka’, rekao je američki predsjednik. Sjedinjene Države imaju 22 milijarde dolara suficita u trgovinskoj razmjeni s Kinom, odnosno 9,2 posto više nego u ovo doba prošle godine. Na jučer završenom summitu APEC-a kineski je predsjednik Hu Jintao ignorirao međunarodne pozive da podigne vrijednost nacionalne valute yuana, koji se umjetno drži na niskoj razini što kineske proizvode čini jeftinijima od konkurencije. Obama će se kineskim predsjednikom Huom sastati u utorak u Pekingu. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene