Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Drži svoj stav

Obama upozorava Britance: Ako izađete iz EU morat ćete čekati na sporazume

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Otpočetka je jasno da američkom predsjedniku nije drag scenarij britanskog napuštanja Unije.

Američki predsjednik Barack Obama ustraje na upozorenju Britaniji da će morati pričekati na trgovinske sporazume sa Sjedinjenim Državama ako napusti Europsku uniju, objavila je Bijela kuća u petak po američkom vremenu nakon referenduma kojim su se Britanci glasali za Brexit.

Pročitajte i ovo Ivica Mandić, vojni analitičar Radikalna opcija Vojni analitičar za Dnevnik Nove TV o eskalaciji nasilja na Bliskom istoku: "Jedna mogućnost je vrlo opasna'' Joe Biden Ne žele eskalaciju Američki predsjednik Joe Biden jasno poručio: "Nećemo sudjelovati ni u kakvoj izraelskoj protuofenzivi na Iran"

"Očito predsjednik ostaje pri onome što je rekao i u tome nema promjena stajališta", rekao je glasnogovornik bijele kuće Eric Schultz novinarima.

Obama, koji se srčano zauzimao za to da Britanija ostane u Europskoj uniji kada je u travnju posjetio tu zemlju, upozorio je tada London da ne računa na to da će brzo potpisati sporazum o trgovini sa Sjedinjenim Državama ako odluči izaći iz bloka EU.

Kako u subotu prenose agencije Obama je o odluci Britanaca da odaberu Brexit, izlazak iz EU, razgovarao u petak s britanskim premijerom Davidom Cameronom i s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Cameronu je obećao da će Washington zadržati "posebne odnose" s Londonom i bliske veze s Bruxellesom, prenosi Reuters.

"Iako će se odnosi Ujedinjenog Kraljevstva s EU promijeniti, neće se promijeniti poseban odnos koji postoji između naše dvije nacije. To će se održati", rekao je američki predsjednik na sveučilištu Stanford i dodao "EU će ostati jedan od naših neizbježnih partnera".

Obećao je da će se SAD i Britanija "usredotočiti na to da održe gospodarski rast i financijsku stabilnost".

U razgovoru s kancelarkom Merkel Obama je izrazio žaljenje zbog Brexita, ali su oboje kazali da poštuju odluku britanskog naroda.

Objava rezultata referenduma u petak potresla je burzu Wall Street i druga brojna financijska tržišta u svijetu s globalnim gubitkom od oko 2 bilijuna američkih dolara toga dana.

Obama je u svojim komentarima u petak pokušao ograničiti posljedice britanske odluke o izlasku iz EU. Smatra se da bi Brexit mogao naštetiti američkom gospodarskom oporavku kao i pregovorima o Transatlantskom trgovačkom i investicijskom partnerstvu (TTIP) koji se vode između SAD-a i EU, te konačno skrenuti pozornost američkih saveznika od rješavanja pitanja svjetske sigurnosti.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene