Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tajni posjet

Obama stigao u Afganistan na godišnjicu bin Ladenova ubojstva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik Barack Obama doputovao je u utorak u Afganistan kako bi potpisao sporazum o budućim odnosima s ovom zemljom, obavivši ovaj tajni posjet na prvu godišnjicu smrti čelnika al Qaide Osame bin Ladena.

Američko-afganistanski sporazum o strateškom partnerstvu postavit će uvjete za američku nazočnost u Afganistanu nakon 2014. godine koja je rok za povlačenje većine borbenih snaga NATO-a iz ove zemlje.

Usred predizborne kampanje za ponovni izbor za predsjednika Obama nastoji svoju vanjsku politiku predstaviti kao uspješnu.

Njegova kampanja za ponovni izbor napravila je smrt bin Ladena ključnim dijelom tog argumenta, a Obamin posjet Afganistanu gdje su militanti pripremili terorističke napade na SAD 11. rujna 2001. će samo ojačati tu poruku. Posjet također čini Obamu izloženim kritikama oporbenih republikanaca koji kažu kako on politizira bin Ladenovu smrt.

Nakon što je otišao iz Washingtona pod okriljem mraka kasno u ponedjeljak i letio tijekom noći Obama je doputovao u zračnu bazu Bagram prije posjeta Kabulu.

Planira se sastati s afganistanskim predsjednikom Hamidom Karzaijem u njegovoj palači a kasnije će se obratiti vojnicima u Bagramu. Iz Bagrama se namjerava obratiti Amerikancima u televizijski prenošenom govoru u noći na srijedu (po srednjoeuropskom vremenu).

Obamin govor će se usredotočiti na sporazum o strateškom partnerstvu i vjerojatno naglasiti planove za okončanjem skupog i nepopularnog afganistanskog rata u kojem je poginulo skoro 3000 američkih i NATO vojnika od napada na ovu zemlju 2001.

Nakon povećanja broja američkih vojnika koji je Obama naredio krajem 2009. američke i NATO sange uspjele su oslabiti talibanske militante, ali pokret nije ni blizu poraza.

Bijela kuća namjerava prikazati Obaminu strategiju u Afganistanu uspješnom unatoč nastavku nasilja i problemima s korupcijom zbog čega jačaju brige oko buduće stabilnosti ove zemlje. (Hina)
 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Liječnici bez granica odbijaju pojašnjenje AMERIČKO OBJAŠNJENJE Niz pogrešaka doveo do bombardiranja bolnice u Kunduzu Slika nije dostupna Bombardirana bolnica Obama se ispričao

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene