Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Konferencija za novinare

Obama: SAD moraju biti transparentnije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik SAD-a Barack Obama održao je konferenciju za novinare u Bijeloj kući.

Američki predsjednik Barack Obama najavio je da planira ograničiti programe prikupljanja podataka američke vlade koji su na udaru kritike otkako je o njima progovorio bivši suradnik američkih tajnih službi Edward Snowden i kazao da Sjedinjene Države 'mogu i moraju biti transparentnije'.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin i Emomali Rahmon Nakon napada u Moskvi Rusija proširila istragu i na Tandžikistan: Nadgledat će ju sam vrh države Slika nije dostupna Tijekom terorističkog napada VIDEO Hrabri dječak spašavao ljude tijekom krvoprolića: "Jako sam se bojao, mislio sam da će baciti granatu i na nas..."

>> Obama zbog ruskog azila Snowdenu otkazao sastanak s Putinom

'S obzirom na povijest zloporaba vlada, imate pravo zapitati se o nadzoru, napose jer tehnologija oblikuje svaki aspekt vaših života,' rekao je Obama na konferenciji u Bijeloj kući. Važno je uspostaviti pravu ravnotežu između sigurnosti i građanskih prava, rekao je.

'Nije dovoljno da ja kao predsjednik vjerujem u te programe. Američki narod mora u njih također vjerovati', rekao je Obama i najavio specifične korake za bolji nadzor nad prikupljanjem podataka kako bi se vratilo povjerenje javnosti u vladine programe.

'Možemo poduzeti mjere da provodimo veći nadzor, više transparentnosti, više osiguranja od mogućih pogrešaka', rekao je Obama, prenosi agencija AFP. Zajedno s Kongresom reformirat ćemo odredbe zakona Patriot Act, najavio je Obama. Taj zakon, donesen nakon terorističkih napada 11. rujna, dopušta vladi pristup telefonskim i drugim podacima američkih državljana.

Pod pritiskom da odgovori na aferu Snowden, Obama planira izmijeniti odjeljak 215 Patriot Acta kojim se uređuje prikupljanje takozvanih 'metapodataka' kao što su telefonski razgovori. Obama je obećao 'novu eru' u obavještajnom radu i najavio da će jedan predstavnik civilnog društva biti imenovan u Nacionalnu sigurnosnu agenciju (NSA) te da će njegova administracija skinuti oznaku tajnosti s dokumenata o obavještajnom radu.

Također je najavio da će administracija oformiti skupinu vanjskih stručnjaka koji će razmotriti američke napore u nadzoru. NSA je odbila komentirati Obamine prijedloge, prenosi Reuters i dodaje da se ne zna kako će reagirati Kongres u kojem su brojni predstavnici snažno branili programe nadzora kao važno oruđe u sprečavanju terorističkih prijetnji.

Najava koju je američki predsjednik izrekao prije odlaska na ljetne praznike u Martha's Vineyard, moguće će biti pozdravljena kao djelomična pobjeda krugova koji podržavaju Snowdena, odbjeglog suradnika NSA kojemu je Rusija dodijelila privremeni azil. Unatoč večerašnjoj najavi, Obamina administracija oštro progoni Snowdena i želi ga vratiti u domovinu kako bi odgovarao za optužbe o otkrivanju tajnih podataka. 'Ne vjerujem da je gospodin Snowden bio domoljub', rekao je Obama na konferenciji. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene