Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Barack Obama:

'Sloboda medija u Rusiji gora je nego prije deset godina'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Barack Obama komentirao je razvoj događaja u Rusiji vezan za ubojstvo Borisa Nemcova.

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u ponedjeljak da je ubojstvo ruskog oporbenog političara Borisa Nemcova znak pogoršanja klime u Rusiji, gdje je poštivanje građanskih prava i slobode medija zadnjih godina nazadovalo.

Pročitajte i ovo Petero mrtvih u Oklahomi Zajednica tuguje Petero pronađeno mrtvo u kući, među njima i dvoje djece: Ubijeni su, a policija je pronašla ključan trag Slika nije dostupna Ubojstvo u mafijaškom stilu Pogodili ga s četiri metka u leđa - istražuju se islamisti

Žestoki kritičar Putinove politike Boris Nemcov ubijen je u petak u Moskvi u blizini Kremlja na način koji podsjeća na mafijaške likvidacije, a ruska oporba sumnja da iza ubojstva stoji Putinov režim.

Obama je pozvao ruske vlasti na sveobuhvatnu istragu ubojstva istaknuvši da likvidacija Nemcova predstavlja "indikaciju klime u Rusiji u kojoj se civilno društvo, neovisni novinari i ljudi koji komuniciraju putem interneta osjećaju sve ugroženijima i ograničenijima".

Ozbiljne optužbe: 'Imao je dokaze da je Rusija upletena u rat'

Razvoj situacije sugerira da će ruska javnost ubuduće informacije primati jedino preko državno kontroliranih medija, upozorio je Obama u razgovoru za agenciju Reuters.

Sloboda medija, okupljanja, informacija i temeljnih građanskih prava i sloboda trenutno je u Rusiji u mnogo gorem stanju nego prije pet do deset godina, istaknuo je američki predsjednik.

Obama se susreo s Nemcovim tijekom svoje posjete Moskvi 2009. godine, kada je razgovarao s vođama ruske oporbe. Njegovo ubojstvo je, kaže Obama, "dio onoga što je omogućilo Rusiji da sudjeluje u nekon vrsti agresije na Ukrajinu".

Likvidacija Nemcova u središtu Moskve dogodila se dva dana prije najavljenog prosvjeda ruske oporbe, a Nemcov je tvrdio da će razotkriti umješanost službenog Kremlja u rat u Ukrajini. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene