Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Simulirano pogubljenje utapanjem

Obama se sprema zabraniti 'waterboarding'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izabrani američki predsjednik Barack Obama sprema se zabraniti uporabu 'waterboardinga' - simuliranog pogubljenja utapanjem i drugih okrutnih metoda ispitivanja, namećući CIA-i vojni pravilnik o ispitivanju zatočenika, javio je ABC News, pozivajući se na dva američka dužnosnika upoznata s planovima.

Prijedlog koji razmatra Obama zahtijevao bi da svi isljednici CIA-e slijede postupke opisane u Pravilima službe američke vojske, rekli su dužnosnici. Planom se također predviđa zatvaranje tajnih 'crnih lokacija' - zatvora diljem svijeta u kojima je CIA ispitivala osumnjičene za terorizam, tako da bi se sva buduća ispitivanja održavala u američkim vojnim objektima. Međutim, Obamine promjene možda neće biti potpune. Njegovi savjetnici razmatraju dodavanje povjerljive rupe u pravilnima koja bi omogućila CIA-i da koristi neke od metoda ispitivanja koje nije odobrio Pentagon, navode dužnosnici.

Pročitajte i ovo Benjamin Netanyahu Bijela kuća zabrinuta Izrael zabranjuje rad katarske medijske kuće: "Iznutra djeluje protiv Izraela" Rutilus pigus Ribari bijesni Došao u kulinarski program pa ispekao zabranjenu ribu: "Nisam znao, vjerovao sam prijatelju..."

Nova pravila dovela bi do prestanka provođenja dijela protuterorističke politike Georgea W. Busha koji je osuđivala međunarodna zajednica. Kandidati za direktora CIA-e Leon Panetta i za nacionalnog obavještajnog direktora Dennis Blair rekli su na zatvorenim saslušanjima u Senatu da Obama želi jedinstvena pravila ispitivanja. Eric Holder, kandidat za ministra pravosuđa, za vojni je pravilnik rekao da je 'dobar početak'. 

>> Objava Bin Ladenove poruke ne predstavlja prijetnju Obami

Vojni pravilnik, čije posljednje izdanje iz rujna 2006. ima 384 stranice, propisuje 19 metoda ispitivanja zatočenika, uključujući i jednu koja predviđa izolaciju zatočenika od ostalih. Pravilnik izričito zabranjuje prijetnje, prisilu, fizičko zlostavljanje i 'waterboarding' - hinjeno pogubljenje utapanjem. CIA je 2006. također zabranila 'waterboarding', ali je ostala tajnovita oko ostalih metoda ispitivanja, za koje se vjeruje da su u prošlosti uključivale uskraćivanje sna na dulja razdoblja, nekad i tjednima, dezorijentaciju, držanje tijela u stresnim položajima i izlaganje zatočenika ekstremnim temperaturama. Vjeruje se da su neki zatočenici bili prisiljavani sjediti u prostorima ispunjenim kukcima, zmijama, štakorima i drugom gamadi u sklopu taktike izazivanja straha.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene