451817
451817
451817
451817
451817

MISIJA MOSUL Obama šalje još 600 marinaca u Irak

  • , 28.09.2016., 22:10
  • Autor:
  • komentara

Američki predsjednik Barack Obama odobrio je u srijedu slanje još šestotinjak vojnika u Irak kako bi pomogli iračkoj vojsci u bitci za oslobađanje Mosula, posljednjeg velikog uporišta skupine Islamske države koja je u toj zemlji izgubila veliko područje.

 
 
 
 
Američki specijalci (Foto: AFP)
Američki specijalci (Foto: AFP)

Zahvaljujući silovitoj ofenzivi u 2014., džihadisti IS-a su zauzeli dio iračkog teritorija sjeverno i zapadno od Bagdada i utvrdili se u Mosulu. Iračke snage koje su u zadnje dvije godine oslobodile veliko područje, osobito u zapadnoj pokrajini Al Anbaru, sada se pripremaju za oslobađanje grada.

"Zadaća (američkih) snaga bit će pružanje pomoć iračkim sigurnosnim snagama i pešmergama (kurdskim borcima) u operacijama ponovnog zauzimanja Mosula", rekao je direktor Pentagona Ashton Carter, spomenuvši zadaće uvježbavanja i prikupljanja obavještajnih podataka te logističku pomoć.

Usto će američki vojnici "štititi i učvrstiti područja u drugim dijelovima Iraka koja su oslobodile iračke snage", dodao je u prigodi posjeta saveznoj državi Novom Meksiku.

Po riječima visokog američkog vojnog dužnosnika, na teren će se poslati pojačanje sa 615 vojnika. SAD trenutačno ima u Iraku, odakle se vojno povukao krajem 2011., oko 4600 vojnika.

Nešto ranije, službe iračkog premijera Haidera al-Abadija priopćile su da su zatražile "zadnje povećanje" broja američkih vojnih savjetnika kako bi pomogli iračkim snagama u bitci za oslobađanje Mosula.

U priopćenju se navodi da će se broj američkih vojnih savjetnika početi smanjivati čim se završi bitka za Mosul. Zapadni čelnici su dali do znanja da bi ofenziva mogla početi u listopadu, ali Abadi nije htio ništa reći o vremenskom planu vojnih operacija.

Na susretu s iračkim premijerom u New Yorku prošlog tjedna Obama je ocijenio da će ofenziva početi "uskoro". "Bit će to teška bitka, Mosul je velik", upozorio je.

Cilj, naglasio je, nije samo potiskivanje IS-a iz grada, nego i priprema narednog razdoblja: slanja humanitarne pomoći velikih razmjera i obnove grada. Uz slanje vojnih savjetnika u Irak, SAD pruža vladinim snagama veliku potporu iz zraka u njihovim operacijama protiv džihadista. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se