Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sprema se predati vlast

POZIV SAD-U Posljednji Obamin govor o nacionalnoj sigurnosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik Barack Obama pozvao je u utorak svoju zemlju da "čuva svoje vrijednosti" u borbi protiv terorizma, dok se sprema predati vlast novoizabranom američkom čelniku Donaldu Trumpu, prenose agencije.

U svom posljednjem govoru o nacionalnoj sigurnosti, održanom u Tampi na Floridi, Obama je pozvao SAD da odbaci diskriminaciju i mučenje, te istodobno čuva ljudska prava i vjerske slobode, prenosi dpa.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik Sanja veliku Rusiju Dodik veličao osuđene ratne zločince: "Ne smijete ih zaboraviti samo zato jer je netko rekao da su oni izvršili zločin" Slika nije dostupna Zanimljiva teorija VIDEO Putinovo novogodišnje obraćanje podiglo prašinu: "Čestitku je očigledno generirala umjetna inteligencija"

"Mi smo, kad smo u najboljem izdanju, nacija koja je definirana nadom, a ne strahom", rekao je Obama u bazi zračnih snaga MacDill u Tampi, gdje se sastao s dužnosnicima Američkog središnjeg zapovjedništva i Zapovjedništva specijalnih operacija.

Ne spominjući izrijekom Trumpa, Obama je odbacio neke od kontroverznih ideja koje su iznijeli desničarski populisti, ponovivši da SAD "ne nameće vjerske testove, ne diskriminira muslimane i ne podvrgava neke skupine posebnim provjerama". "Mi smo nacija koja vjeruje da se sloboda nikad ne može uzeti zdravo za gotovo, te da svatko od nas ima odgovornost da ju podupre", rekao je Obama.

"To nas razlikuje od tirana i terorista", naglasio je američki predsjednik.

Rezimirajući svoju osmogodišnju vladavinu, Obama je rekao da je smanjio broj američkih vojnika u Iraku i Afganistanu, da je znatno oslabio terorističku mrežu Al Kaidu, te da je bacio Islamsku državu na koljena. "Umjesto da nudimo lažna obećanja da možemo eliminirati terorizam bacanjem sve više i više bombi i slanjem sve više i više vojnika, ili ograđivanjem od ostatka svijeta, moramo dugoročno gledati na terorističku prijetnju i provoditi pametnu, održivu strategiju", rekao je Obama, prenosi Reuters.

Obama je osobito naglasio važnost "poštivanja američkih zakona i vrijednosti". "Glavni cilj tih terorista je da nas zastraše kako bismo promijenili ono što jesmo i ono što jest naša demokracija", rekao je Obama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene