Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stručnjaci podijeljeni

Uskoro skidanje tajne oko napada 11. rujna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bijela kuća mogla bi skinuti oznaku tajnosti s dijela dokumenata službene istrage oko terorističkog napada 11. rujna 2001. godine na New York i Washington, u kojima se kao mogući donatori Al Kaide spominju visoki dužnosnici Saudijske Arabije.

Mnoga pitanja podignuta su ovog tjedna oko dijela dokumenata izvještaja za Kongres koji se protežu na 28 stranica, nakon svjedočenja Zacariasa Moussaouija, bivšeg operativca Al Kaide koji se nalazi u zatvoru i koji tvrdi da su veliki donatori te terorističke organizacije u 90-im godinama prošlog stoljeća bile visoko pozicionirani dužnosnici Saudijske Arabije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ključ - Al-Kaidin čovjek za bombe PRONAĐENA SKRIVENA OMOTNICA Novi dokaz o povezanosti Saudijske Arabije s napadima na Ameriku? Slika nije dostupna Objava izvješća o napadima 9/11 KATASTROFA NA POMOLU? Saudijska Arabija otvoreno zaprijetila SAD-u

Saudijski dužnosnici su sve te optužbe odbacili. "SAD i Saudijska Arabija održavaju jake veze u borbi protiv terorizma, kao ključnog elementa našeg širokog i strateškog partnerstva", rekao je Josh Earnest, glasnogovornik Bijele kuće, a prenosi Independent.

Čak ih i Al Kaida osuđuje

Moussaoui tvrdi da lista saudijskih donatora uključuje "izrazito poznate" saudijske dužnosnike poput princa Trukija al-Faisala Al Sauda, bivšeg saudijskog šefa obavještajnih službi.

Američki dužnosnici koji su upoznati s tim izvješćem, podijeljeni su oko pitanja treba li ga se deklasificirati kao tajnog. Drugi ljudi upoznati s izvješćem ističu da većina materijala u njemu potječe iz FBI-ja.

"Nitko od umješanih osoba nije bio ispitan i mnogi relevantni dokumenti još nisu otkriveni", smatra Phillip Zelikow, bivši izvršni direktor Komisije 9/11, posebne istrage oko terorističkih napada iz 2001., koju je tad pokrenula američka vlada.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene