Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sporno ime

Obama razbjesnio Indijance: Geronimo je bio heroj, a ne zločinac!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Geronimo je bio legendarni ratnik Apaša koji za sobom nikad nije ostavljao tragove što mu je nebrojeno puta spasilo život od napada meksičkih i američkih vojnika.

Slično kao i Osama bin Laden koji je godinama uspjevao izmigoljiti SAD-u. No, za američke Indijance svaka sličnost prestaje tu jer je za njih Geronimo junak, a ne zločinac. Korištenje njegova imena za operaciju kojom je uhvaćen najzloglasniji terorist na svijetu doživjeli su kao pljusku u lice.

Pročitajte i ovo Operacija robotom asistentom u KBC Split - 2 KBC Split FOTO/VIDEO Robot Hugo odradio prve operacije: "Ovo je za nas veliko priznanje" Slika nije dostupna 'Neuspjeh bio imao ozbiljne posljedice' Obama: Napad na Bin Ladena '40 mi je najduljih minuta u životu'

>> Al-Zavahiri doveo SAD do bin Ladena?

>> Pogledajte ženu koja je tijelom pokušala spasiti bin Ladena!

Vođe indijanskih plemena otvoreno su izrazili nezadovoljstvo, društvene mreže su prepune pogrdnih komentara, a poglavica Apaša je poslao pismo Baracku Obami tražeći javnu ispriku. No, većina američkih Indijanaca ljuta je, ali ne i iznenađena. Kažu da je riječ o tek posljednjoj uvredi u nizu koju je njihov narod pretrpio od vlasti.

'Toliko vremena smo potlačeni da ovo posljednje više nije ni važno. Vlada čini što želi kada to želi', kazao je Indijanac iz plemena Navajo Leon Curley. Iz Bijele kuće odmah su poručili kako se imena operacije biraju slučajno te da im nije bila namjera nikoga uvrijediti.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene