Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Teške riječi

Obama priznao odgovornost - 'Pobijeđeni smo'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik Barack Obama u nedjelju je priznao da nije uspio u namjerama da Amerikance uvjeri u ispravnost svoje politike, što je rezultiralo porazom demokrata na netom održanim izborima za Kongres, obećavši da će pružiti ruku svojim protivnicima.

"Moram priznati svoju odgovornost u tom porazu, to je poruka koju sam iščitao iz rezultata izbora. Pobijeđeni smo", kazao je Obama u razgovoru za CBS, uoči turneje po Aziji.

"Mislim da nismo uspjeli Amerikancima objasniti što pokušavamo učiniti i zbog čega idemo u dobrom smjeru, što predstavlja politički neuspjeh koji moramo ispraviti", dodao je Obama. Prema njegovim riječima, "ljudi imaju osjećaj da stvari ne idu dobro iako se, bez svake sumnje, stanje u gospodarstvu vidljivo popravilo". Priznao je, međutim, da usprkos napretku, Amerikanci to nisu osjetili u stvarnosti jer im je vrlo teško uštedjeti za mirovinu ili školovanje djece na sveučilištima.

Predsjednik u izdanju kakvom ga rijetko viđamo

Šest godina nakon trijumfalnog ulaska u Bijelu kuću, Obama je suočen s najsnažnijom republikanskom većinom u Kongresu u posljednjih nekoliko desetljeća. Republikanci su preuzeli kontrolu nad Senatom prvi put od 2006.

Konzervativni kandidati uspjeli su svrgnuti demokrate s vlasti u nekoliko saveznih država, uključujući države Arkansas, Colorado, Montana, Južna Dakota, Zapadna Virginia, Sjeverna Carolina i Iowa.

To je bilo dovoljno za preuzimanje Senata u kojem sada republikanci imaju 52 zastupnička mjesta, a demokrati 45. Republikanci su također zadržali većinu u Predstavničkom domu.

Kontrola republikanaca nad Kongresom za Obamu znači da će bez sumnje biti znatno "slabiji" predsjednik no što je bio dosad jer će oni moći blokirati sve što im ne odgovara. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene