Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ispeci, pa reci

Obama povukao izjavu o 'glupom postupku' policije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik Barack Obama izjavio je da je 'mogao drugačije odmjeriti svoje riječi' o rasno osjetljivom incidentu s uhićenjem profesora s Harvarda, koji je prvotno nazvao 'glupim postupkom' policije.

'Ova stvar dobija na važnosti, čemu sam očito i sam pridonio. Moram razjasniti da je moj izbor riječi na nesreću ostavio dojam da napadam policijsku upravu Cambridgea i narednika (James) Crawleya. Mogao sam drugačije odmjeriti svoje riječi', rekao je Obama, pojavivši se na iznenađenje novinara na dnevnom briefingu u Bijeloj kući, kako bi smirio napetosti koje je slučaj izazvao. Cambridge je gradić kraj Bostona u kojem je prestižno Sveučilište Harvard, na kojem je Obama završio pravo.

Pročitajte i ovo Zvonko Bede ispitan je Odvjetnici Zvonka Bede: "Ne postoji niti jedan element za bilo kakvo daljnje postupanje" Premijer Andrej Plenković Komentirao i istragu Žalac Plenković o puštanju Boysa iz zatvora: "Kako sam znao? To je negdje baba Vanga zapisala..."

Obama je kazao da je telefonski razgovarao s narednikom Jamesom Crawleyem, čije je uhićenje crnačkog profesora s Harvarda, 58-godišnjeg Henrya Louisa Gatesa, 16. srpnja otvorilo nacionalnu raspravu o rasnom pitanju.

Vrativši se puta u inozemstvo, Gates je 16. srpnja pokušao otvoriti zaglavljena vrata svoje kuće što je jednoj prolaznici izgledao kao provala, pa je pozvala policiju. 42-godišnji policajac James Crowley došao je na dojavu i zatekao Gatesa u kući te zatražio da mu pokaže osobne dokumente i iziđe iz kuće. Profesor mu je dao dokumente, ali je odbio izaći iz kuće, pa ga je nakon prepirke policajac izveo s lisicama na rukama i uhitio. Kada se vijest o incidentu pojavila u medijima, optužba za remećenje javnog reda je odbačena.

Obamina izjava izazvala negodovanje policije

Obama je prije tri dana na pitanje novinara rekao da je policija 'glupo postupila' uhitivši u vlastitoj kući Henryja Louisa Gatesa, koji je njegov prijatelj. I u četvrtak je ostao pri svojoj kritici, no policajci iz Cambridgea, kao i policajci iz mnogih dijelova SAD-a solidarizirali su se s kolegom, te izrazili nezadovoljstvo zbog izjave predsjednika SAD-a. Obama je kasnije rekao kako i dalje vjeruje da je odvođenje Gatesa u policijsku postaju bilo 'pretjerana reakcija', ali i da je 'Gates pretjerano reagirao'.

Također je ocijenio da će slučaj postati 'poučan' za poboljšanje odnosa između manjina i policije u SAD-u. Izrazio je neslaganje s ocjenama da se nije trebao uplitati u taj slučaj, rekavši kako je posao predsjednika 'crnog ili bijelog' da pridonese poboljšanju odnosa u zemlji. 'Moj je dojam da je on izuzetan policijski časnik i dobar čovjek i to je potvrdio telefonski razgovor', rekao je Obama, dodajući kako se 'razgovara o tome da se policijski narednik, profesor Gates i on nađu na pivi u Bijeloj kući'. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene