Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Obama potpisao zakon, zasada bez novih sankcija Rusiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik Barack Obama je rekao u četvrtak da za sada ne namjerava odrediti nove sankcije Rusiji zbog upletenosti u ukrajinski sukob i najavio proglašenje zakona koji mu daju mogućnosti da to učini.

"Taj zakon daje administraciji dodatne nadležnosti za određivanje sankcija u okolnostima koje bi ih zahtijevale", naveo je Obama u priopćenju.

Pročitajte i ovo Ilustracija Već se događalo Rusija bombardirala Rusiju! "Vojska je sve morala uništiti na licu mjesta" Maria Zaharova poslala je poruku SAD-u Nisu zadovoljni Nakon američke pomoći Ukrajini oglasila se i Rusija: "Ovaj rat za njih će završiti ponižavajuće, kao u Vijetnamu"

Američki predsjednik je izrazio želju da nastavi usko surađivati sa saveznicima i europskim partnerima radi razmatranja stanja u Ukrajini. "Nastavit ćemo procjenjivati stanje i donositi sankcije ovisno o stajalištu Rusije", dodao je.

Obama je ponovo pozvao Moskvu da prekine okupaciju i pokušaj pripojenja Krima i da prestane podržavati separatiste na istoku Ukrajine.

Putin: Zapad je KRIV za ukrajinsku krizu!

Predsjednik je podsjetio da su Sjedinjene Države spremne ukinuti sankcije ako Rusija poduzme potrebne mjere, tj. ako ispoštuje sporazum iz Minska i trajnu rezoluciju koja bi poštivala suverenitet i teritorijalnu cjelovitost Ukrajine.

Obama je rekao više puta da bi dodatne američke sankcije bez koordinacije s Europskom unijom bile kontraproduktivne. Nikakve nove sankcije 28 zemalja ne bi trebale odlučiti protiv Moskve tijekom europskog summita koji se održava u Bruxellesu, dok Rusija proživljava financijsku krizu bez presedana.

Francuski predsjednik Francois Hollande je u četvrtak ocijenio da su potezi Moskve očekivani i da nisu potrebne nove sankcije. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene