Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spreman i na veću akciju

OBAMA ODLUČAN: Neću dopustiti stvaranje kalifata u Iraku i Siriji!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik Barack Obama rekao je da je spreman razmotriti širu upotrebu vojnih zračnih udara protiv islamističkih skupina u Iraku, te naglasio da neće dopustiti ostvarenje njihova plana stvaranja kalifata u Siriji i Iraku, objavio je u subotu New York Times.

Obama je u razgovoru za New York Times kazao da irački čelnici moraju sami pronaći načine za bolju međusobnu suradnju.

Pročitajte i ovo Ilustracija Užarena atmosfera Rusija optužila SAD da žele eskalirati sukob: Sastaje se Vijeće sigurnosti Ilustracija Raste zabrinutost "To je kotao koji svakog trenutka može eksplodirati": Zlokobna upozorenja dužnosnika EU-a

Američki predsjednik je u četvrtak odobrio zračne udare u Iraku kako bi se "izbjegao genocid" nad iračkim manjinama, te zaštitili "američki interesi" u kurdskom gradu Erbilu kojemu prijeti napredovanje Islamske države, radikalne sunitske skupine koja je u posljednjih nekoliko mjeseci zauzela velike dijelove sjevernog Iraka i susjedne Sirije.

Obama je u razgovoru za Times najavio da će SAD učiniti dodatne napore kako bi pomogao legitimnoj iračkoj vladi u suzbijanju prijetnje islamista koji su na području koje kontroliraju proglasili "kalifat".

"Nećemo im dopustiti da stvore nekakav kalifat na teritoriju Sirije i Iraka", rekao je Obama. "Ali to možemo napraviti samo ako znamo da na terenu imamo partnere koji mogu popuniti prazninu", dodao je američki predsjednik.

On je isto tako pohvalio dužnosnike iračke poluautonomne pokrajine Kurdistan koji su "funkcionalni" i "tolerantni prema drugim sektama i vjerama", te najavio da će im Washington dodatno pomoći. "Ipak, šire govoreći, ono što sam naglasio je da ne želim da mi preuzmemo posao iračkih zračnih snaga", dodao je Obama.

SAD traži hitno sastavljanje nove vlade, Bagdad pomaže Kurdima

Potpredsjednik SAD-a Joe Biden u petak je s iračkim predsjednikom Fuadom Masumom telefonom raspravljao o američkom napadu na snage Islamske države u sjevernom Iraku i zatražio od Bagdada da brzo oformi novu vladu, dok je na terenu iračka vlast prvi put Kurdima pomogla u naoružanju.

Pomoć je zrakoplovom dostavljena u Arbil, glavni grad poluautonomne kurdske regije, što je nezabilježen čin vojne suradnje između kurdskih i iračkih snaga.

U službenoj izjavi Bijele kuće stoji da je potpredsjednik Biden, svjestan prijetnje koju predstavlja Islamska država, dao potporu svim građanima Iraka, od sjevera do juga, dok "brane svoju zemlju od međunarodne prijetnje".

Pozivajući se na anoniman službeni izvor Reuters navodi da Obamina administracija zajedno s Bagdadom radi na podmirenju potreba regionalne kurdske vlasti, što uključuje i dostavu strojnica i streljiva.

Anonimni dužnosnik Reutersu je izjavio i da je suradnja Bagdada i Arbila bez presedana te da predstavlja napredak, "ne samo u pregovorima već i u istinskoj podršci".

Što se američke podrške tiče, agencije javljaju da je u vrijeme dok su njihovi zrakoplovi gađali islamističke ciljeve, predsjednik Obama bio suočen s dubokim sumnjama, čak i među svojom administracijom, da će ta ograničena misija biti dovoljna na promjenu snaga u Iraku pred raspadom.

Reuters ističe da je Obama, nakon mjeseci izbjegavanja vojnog uplitanja u krizu, nevoljko naredio intervenciju u Irak koji su Amerikanci već zaboravili. Prenose i izjavu bivšeg veleposlanika u Bagdadu Ryana Crockera koji smatra da nekoliko velikih bombi bačenih na artiljeriju ne mogu preokrenuti tijek sukoba. "Ne znam koja je njihova strategija", kazao je Crocker.

Američki zrakoplovi Iračanima izbacili humanitarnu pomoć

Američki vojni zrakoplovi su drugu noć zaredom, unatoč stalnoj prijetnji ekstremista sa sjevera zemlje, iz teretnih zrakoplova izbacili veću količinu paketa s humanitarnom pomoći namijenjenu ugroženom iračkom stanovištvu, izvijestio je Pentagon.

"Izbacivanje humanitarne pomoći iz zraka izvedeno je iz nekoliko vojnih baza pod američkim Središnjim zapovjedništvom. Akciju su izveli teretni zrakoplovi američke vojske C-17 i C-130. Ukupno su izbačena 72 paketa s hranom i opremom", stoji u izvješću Pentagona.

Misiju teretnih zrakoplova pratila su dva borbena zrakoplova F-18 koji su uzletjeli s nosača zrakoplova George H.W. Bush, usidrenog u Perzijskom zaljevu.

U paketima s humanitarnom pomoći izbačenih noćas nalazilo se 28,224 vojnih obroka i gotovo 7000 litara pitke vode. "Dosad su, u koordinaciji s iračkom vladom stanovništvu Iraka iz zraka dopremljena 36.224 vojna obroka i više od 30.000 litara pitke vode", objavio je Pentagon. 

Dva američka lovca bombardera bacila su u petak 250-kilogramske bombe na pokretnu topničku jedinicu Islamske države koja je gađala kurdske snage u Erbilu i prijetila ondje stacioniranim američkim snagama. Uslijedio je napad bespilotnom letjelicom na "teroriste" s minobacačem pa su četiri lovca bacila osam bombi kojim su "neutralizirali" jedan konvoj i minobacač blizu Erbila, izvijestio je Pentagon. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene