Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Opasni način rješavanja problema'

Obama objavio gradnju nove generacije nuklearki u SAD-u

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik Barack Obama objavio je da će njegova administracija dati više od osam milijardi dolara kreditnih jamstava za izgradnju nuklearne elektrane u saveznoj državi Georgiji, što je početak gradnje nove generacije nuklearki u SAD-u.

U govoru održanom u objektu za obuku kadrova sindikata električara u Lanhamu, u Marylandu, Obama je najavio gradnju novih, sigurnih i ekološki čistih nuklearnih centrala nakon 30-godišnje stanke.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Cilj je obnovljiva energija' Japan ugasio i posljednji, 50. nuklearni reaktor Slika nije dostupna Prosvjed na trgu Zelena akcija protiv nuklearnih elektrana

'Morat ćemo izgraditi novu generaciju sigurnih, čistih nuklearnih elektrana u Americi', rekao je Obama. 'To je samo početak. U nacrtu proračuna predlažemo utrostručenje jamstva za zajmove koje nudimo kao pomoć u financiranju sigurnih, čistih nuklearnih postrojenja'.

Proračun za 2011. bi trebao dodati 36 milijardi dolara na postojećih 18,5 milijardi dolara raspoloživih kreditnih jamstva, što bi ukupno iznosilo 54,5 milijardi dolara. Ta su sredstva dio paketa gospodarskih poticaja vrijednog 862 milijarde dolara, iz posebnog zakona koji je Obama potpisao prije godinu dana.

Savezna regulatorna tijela trenutačno razmatraju ponude za 22 nuklearke koje bi trebale biti izgrađene u iduća dva desetljeća, izvješćuju američke TV postaje. Marvin Fertel, predsjednik uprave Instituta za nuklearnu energiju, izjavio je kako bi državna kreditna jamstva trebala donijeti 'ogroman napredak za zemlju'.

'Opasni način rješavanja problema globalnog zatopljenja'

Kert Davies, direktor istraživanja ekološke udruge Greenpeace, nazvao je Obaminu inicijativu 'opasnim načinom rješavanja problema globalnog zatopljenja'.

Obama je u svome govoru u Lanhamu istaknuo da sporenja oko nuklearne energije ne smiju zaustavljati napredak. 'Ono što želim naglasiti je da čak i kada imamo razlike, ne možemo dopustiti da nas te razlike spriječe u ostvarivanju napretka', rekao je on.

'U pitanju koje utječe na naše gospodarstvo, našu sigurnost i budućnost našeg planeta, ne možemo i dalje biti zaglibljeni u istim, ustajalim raspravama između ljevice i desnice', kazao je Obama.

Kako bi se zadovoljile rastuće potrebe za energijom i spriječile najgore posljedice klimatskih promjena, SAD mora povećati proizvodnju struje iz nuklearne energije, rekao je Obama, ističući kao primjer da jedna nuklearna elektrana, u usporedbi s termocentralom na ugljen iste snage, smanjuje zagađenje ugljičnim monoksidom za 16 milijuna tona godišnje, što je kao da uklonite 3,5 milijuna automobila s prometnica. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene