Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prva žena na čelu Feda?!

Obama nominirao Yellen za čelnicu središnje banke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik SAD-a Barack Obama nominirao je Janet Yellen za novu presjednicu američke središnje banke Feda rekavši da je ona dokazani lider koji zna kako postići konsenzus u zadaćama središnje banke kao što su nadzor inflacije i povećanje zaposlenosti.

Trenutno dopredsjednica središnje banke Janet Yellen, zagovornica agresivnog poticanja američkog gospodarskog rasta preko niskih kamata i velikih kupovina obveznica, zamijenit će predsjednika Feda Bena Bernankea čiji drugi mandat završava 31. siječnja.

'Janet je izvanredno dobro kvalificirana za ovu ulogu', rekao je Barack Obama na svečanosti u Bijeloj kući s Yellen kraj sebe.

'Ona nema kristalnu kuglu, no ima odlično razumijevanje funkcioniranja tržišta i gospodarstva, ne samo u teoriji nego i u stvarnom svijetu. I govori kako stvari stoje', rekao je Obama nominirajući Yellen za čelnicu najutjecajnije svjetske središnje banke.

Yellen (67) je rekla da će učiniti sve što može u promicanju maksimuma zaposlenosti te snažnog i stabilnog financijskog sustava ako njenu nominaciju potvrdi senat SAD-a. Yellen je rekla da je SAD ostvario napredak u oporavku od financijske krize ali da mora učiniti još.

'Previše Amerikanaca još uvijek ne može naći posao i brinu se kako će platiti svoje računa i skrbiti za svoje obitelji. Središnja banka može pomoći ako bude učinkovito radila svoj posao', rekla je Yellen.

Pročitajte i ovo Kolinda na skupu podrške - 3 subota u zagrebu Grabar Kitarović otkrila vraća li se u hrvatsku politiku: "Ne želim da ispadne da sam lagala" Ilustracija - 4 Važno je znati Nova prijevara širi se internetom: Lopovi poharali društvene mreže, ovo su stvari na koje morate pripaziti

>> Obama: Okončajte blokadu državnog proračuna, glasujte danas!

Yellen je ovom nominacijom na putu da postane prva žena na čelu te institucije i prva žena na čelu središnje banke u bilo kojoj od sedam zemalja skupine industrijski najrazvijenih država svijeta.

Ako je, kako se očekuje, potvrdi Senat SAD-a, ona bi osigurala kontinuitet politika središnje banke.

Obama je u Bijeloj kući odao priznanje i sadašnjem predsjedniku Bernankeu rekavši da je Bernanke bio glas mudrosti u vrijeme nestabilnosti tržišta i pomogao oporaviti gospodarstvo SAD-a od najgore recesije od velike krize između dva svjetska rata. Obama je pozvao Senat da što prije potvrdi Yellen. (Hina)

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene