Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obama ne odustaje

Što će Kongres odlučiti o napadu na Siriju?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki Kongres danas bi se trebao sastati nakon ljetne stanke. Saziv je to Kongresa koji se iščekuje gotovo u cijelom svijetu jer bi trebala biti donijeta odluka o Obaminom prijedlogu za vojnu akciju kojom bi se interveniralo na području Sirije.

Američki državni tajnik John Kerry odbacio je u Londonu izjavu sirijskog predsjednika Bašara al-Asada da ne stoji iza uporabe kemijskog oružja kazavši 'da dokazi govore za sebe' te da se s ministrima Arapske lige suglasio u tome da je Asad prešao 'crvenu liniju'.

'Ne postoje dokazi da sam ja upotrijebio kemijsko oružje protiv vlastitog naroda', rekao je Asad u intervju za televiziju CBS. 'Dokazi govore za sebe', komentirao je izjavu Kerry prije sastanka s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom.

'Asad je korištenjem kemijskog oružja prešao međunarodnu, globalnu crvenu liniju', rekao je Kerry u nedjelju u Parizu gdje je razgovarao s nekoliko ministara iz zemalja članica Arapske lige koji su se s njime suglasili, javlja AFP.

Na sastanku u Parizu bio je i šef diplomacije Saudijske Arabije Saud al-Fajsal koji je potpisao izjavu 12 zemalja iz skupine G20 koje podržavaju 'snažan odgovor' na korištenje kemijskog oružja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U Odboru za oružane snage Obamini ljudi u Kongresu odgovaraju na pitanja o napadu na Siriju Slika nije dostupna Pojačani letovi borbenih zrakoplova? Turska i Izrael raspoređuju raketne sustave prema Siriji

>> Evo koga će SAD obavijestiti o početku napada na Siriju

I druge arapske zemlje o tome će se izjasniti i 'svi su shvatili da se odluka mora donijeti u roku od 24 sata', rekao je Kerry.

'Svi smo jedinstveni da je gnusno al-Asadovo posezanje sa kemijskim oružjem koje je usmrtilo stotine nedužnih ljudi, među njima djecu, prelazak međunarodne crvene linije', ustvrdio je.

Arapske zemlje podijeljene

Prema pisanju BBC-ja arapske su zemlje podijeljene oko vojnih udara na Siriju. Tako su Saudijska Arabija i Katar tomu sklone, no sirijski susjedi Jordan i Libanon daleko su oprezniji jer strahuju da bi se sukob mogao preliti preko njihovih granica.

SAD optužuje sirijski režim za smrt 1.429 osoba otrovnim plinom sarinom korištenim u napadu 21. kolovoza. Međutim, Asad odgovornost prebacuje na pobunjenike koji ga nastoje svrgnuti dvoipolgodišnjim ratom s više od 100.000 žrtava dosad, prema UN-ovim podacima.

SAD je sve bliži vojnoj akciji koja bi i regiji trebala pokazati da misli ozbiljno.

'Jasno je da ako mi ne poduzmemo akciju, poruka Hezbollahu, Iranu, Asadu bit će da nitko ne mari što ste vi prekršili konvenciju o zabrani korištenja kemijskog oružja staru 100 godina', rekao je Kerry.

Dodao je da sirijski građanski rat zahtijeva političko rješenje. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene