Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zalaganje za veću suradnju

Obama: Medvedev je pouzdani partner s kojim se može iskreno razgovarati

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik Barack Obama izjavio je da se on i ruski predsjednik Dmitrij Medvedev zalažu za veću suradnju u pitanjima sigurnosti te za proširenje trgovinske razmjene između SAD-a i Rusije.

'Danas smo se dogovorili da radimo na novoj suradnji u nizu područja. Proširit ćemo trgovinu i suradnju na istraživanju energetske učinkovitosti i tehnologiji čiste energije', rekao je Obama na zajedničkoj konferenciji za tisak s Medvedevom nakon razgovora u Bijeloj kući. Obama je rekao da će s Medvedevom sudjelovati na summitu američkih i ruskih poslovnih ljudi u Trgovinskoj komori gdje će se razgovarati o suradnji u području avioindustrije, autoindustrije, financija i visoke tehnologije, te sklopiti ugovor o prodaji 50 zrakoplova Boeing vrijednih četiri milijarde dolara.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Samit G20 Prvi kontakt nakon nekoliko mjeseci: Putin će održati razgovore sa zapadnim čelnicima Slika nije dostupna Smanjenje nuklearnog naoružanja Ruska Duma ratificirala novi START

On je objavio da je postignut sporazum o obnovi izvoza američke piletine u Rusiju. Nazivajući Medvedeva 'solidnim i pouzdanim partnerom' s kojim može 'iskreno' razgovarati, Obama je kazao da će SAD raditi na unaprijeđenju planova za ulazak Rusije u Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO), o čemu Moskva bezuspješno pregovara već 17 godina. 'Uvjeren sam da to možemo dovršiti i da je vizija predsjednika Medvedeva za inovativno, modernizirano i energično gospodarstvo... u potpunosti u skladu s pridruživanja WTO-u', rekao je Obama. 'Ulazak Rusije u WTO je dobar za Rusiju, za Ameriku i svjetsko gospodarstvo', dodao je.

Obama je rekao da su dvije zemlje u posljednjih godinu i pol postigle 'značajan napredak i konkretne rezultate' na nizu pitanja, od novog sporazuma START o smanjenju strateškog naoružanja, do uvođenja sankcija UN-a Sjevernoj Koreji, i 'naoštrijih sankcija Iranu' zbog nuklearnog programa, ali da se njihovi odnosi moraju dalje razvijati. Dvojica čelnika kazala su kako su se dogovorili da rade na što skorijoj ratifikaciji sporazuma START. 'Cilj nam je da naši parlamenti u skoroj budućnosti ratificiraju START', rekao je Medvedev. Obama je istakao da među SAD-om i Rusijom još uvijek ima razlika, uključujući i pitanje Gruzije.

Razgovarali su i o nemirima u Kirgistanu, te se dogovorili da 'koordiniraju diplomatske i humanitarne napore' prema rješevanju krize. Medvedev je potvrdio da je Kirgistan strateški partner Moskve, ali da Rusija 'ne namjerava poslati vojnike, odnosno mirovne snage u tu zemlju', te pozvao da ta zemlja demokratski, na izborima, riješi krizu. Medvedev je u srijedu posjetio vodeće tehnološke tvrtke u Silicijskoj dolini kao što su Apple, Cisco i Twitter, gdje je otvorio svoj Twitter račun, pa se Obama našalio da sad mogu baciti 'crvene telefone' jer i on ima otvoren Twitter. 'Crveni telefon' je u vrijeme Hladnog rata omogućavao izravnu vezu predsjednika SAD-a i Rusije za slučaj krize.

>> Medvedev želi iskustvo Silikonske doline primijeniti u Rusiji

Medvedev je zahvalio Obami za iskazanu potporu ulasku Rusije u WTO i zajedničkom radu na razvoju tehnologije. 'Sve nas to nadahnjuje', rekao je svom posjetu Silicijskoj dolini. Tvrtka Cisco u srijedu je objavila da u Rusiju namjerava uložiti jednu milijardu dolara. Govoreći o predstojećem summitu skupine G-20 u Kanadi, Medvedev je izrazio nadu 'da će se u duhu suradnje raspravljati o obnovi globalnih financija'. Dodao je da su on i Obama razgovarali i o Iranu, Bliskom istoku i drugim 'najsloženijim problemima na našoj planeti'.

'Duh Amerike u nezdravoj hrani'

Između bilateralnih razgovora i konferencije za tisak, Obama je odveo Medvedeva na hamburger u svoju omiljenu zalogajnicu 'Ray's Hell Burger' u Arlingtonu, u predgrađu Washingtona. Medvedev se na konferenciji za tisak našalio da je to 'zanimljivo mjesto', te da je hrana nije 'sasvim zdrava, ali je ukusna', kao i da se može 'osjetiti duh Amerike'.

>> Obama platio Medvedevu hamburger

Obama je odgovarao i na pitanja novinara o smjeni zapovjednika međunarodnih snaga u Afganistanu generala Stanleya McChrystala i imenovanju generala Davida Petraeusa na njegovo mjesto, ističući da se radi o 'kadrovskoj promjeni, a ne promjeni politike'.

>> Obama prihvatio ostavku generala McChrystala

Na pitanje Medvedevu, može li iz poraznog iskustva Rusije u Afganistanu 1980-ih reći ima li strana država izgleda pobijediti u toj zemlji, on je rekao da SAD obnavlja civilno društvo i gospodarstvo u Afganistanu, te izrazio rusku potporu tim naporima. Bio je to prvi službeni posjet Medvedeva Washingtonu i sedmi susret dvojice predsjednika od ulaska Obame u Bijelu kuću. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene