Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nasilje u školama

Obama: Zbog ušiju su me maltretirali u školi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik Obama priznao je da su i njega maltretirali u školi. Zadirkivali su ga zbog velikih ušiju i neobičnog imena, a američki predsjednik kaže kako nije na to bio imun, te da je takvo maltretiranje ostavilo traga i na njemu.

Otvorio je tako konferenciju Bijele kuće na temu nasilja među djecom u školama. Odrasli često dječje međusobno zadirkivanje smatraju benignim svađicama tijekom odrastanja, ali u stvari, smatra predsjednik Obama, razarajući psihološke posljedice tog nasilja utječu na osobe i kad uđu u odraslu dob.

Pročitajte i ovo Bruna Papić - 1 Napadač priveden Stravičan napad na žene u Splitu: Struka poslala jasnu poruku, a jedno je ključno Ilustracija Šok zbog reakcije voditeljice Posvađali se zbog izbora: Izvadila kost iz juhe i njome počela mlatiti supruga, završio je u bolnici

Posljednjih nekoliko godina došlo je do značajnog porasta broja dječjih samoubojstava, povezanih s nasiljem u školi, i to ne samo fizičkim nego i psihičkim, putem mobitela ili interneta.

'Bullying je zlostavljanje, a ne bezazleni usputni ritual i može imati smrtonosne posljedice, uključujući i samoubojstvo', upozorio je Obama. Oko 150 studenata, roditelja i nastavnika sudjelovalo je na konferenciji, raspravljajući o svojim iskustvima i mogućim načinima kako bi se spriječilo širenje nasilništva u školama.

Obama je rekao da je nasilje često usmjereno protiv 'djece koja se percipiraju kao različita', zbog boje kože ili seksualne orijentacije. 'To nije nešto što moramo prihvatiti', istakao je.

'Djeca moraju biti sigurna u školama'

Američki predsjednik i prva dama Michelle Obama, prije konferencije su razgovarali s obiteljima djece žrtava nasilničkog ponašanja.

Michelle Obama, suorganizator skupa, rekla je da djeca imaju pravo biti sigurna u razredu, na igralištu i na internetu, te upozorila da djeca često ne iznose dobrovoljno informacije o uznemiravanju. 'Kada nešto nije u redu moramo progovoriti i moramo nešto poduzeti', naglasila je.

Demokratski senator Bob Casey i njegov republikanski kolega Mark Kirk, zajedno s još 17 supokrovitelja, u četvrtak su u američkom Senatu podnijeli prijedlog Zakona o unaprjeđenju sigurnosti u školama, što je prvi slučaj da se Senat s dvostranačkom potporom bavi problemom nasilništva ili uznemiravanja, zbog stvarne ili percipirane seksualne orijentacije ili spolnog identiteta.

Demokratska kongresnica Linda Sanchez, trebala bi uskoro jednaki zakon predložiti na usvajanje Predstavničkom domu, izvijestili su američki mediji. (D.Š./Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene