Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

'Krše propise'

Obama: Iran godinama tajno gradi drugu nuklearnu tvornicu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik Barack Obama u Pittsburghu je optužio Iran da godinama tajno gradi drugu nuklearnu tvornicu te je zajedno s liderima Velike Britanije i Francuske pozvao Iran da poštuje međunarodne propise i omogući inspektorima da istraže optužbe.

‘Iran krši propise (o neširenju nuklearnog oružja) koje sve nacije moraju poštivati’, rekao je Obama, prenijela je agencija AP. Optužbe je iznio zajedno s britanskim premijerom Gordonom Brownom i francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem pri otvaranju gospodarskog summita G-20 u Pittsburghu. Međunarodna agencija za atomsku energiju potvrdila je da je iz Irana primila obavijest o još nedovršenoj tvornici za obogaćenje urana, drugoj takvog tipa pored tvornice u Natanzu.

Pročitajte i ovo Izraelski borbeni avion F-15 Pitanje koje visi u zraku Svijet strahuje nakon izraelske najave: Je li moguće da Izrael napadne iranska nuklearna postrojenja? Ilustracija Vodi se žestoka rasprava Netanyahu pred velikom dilemom nakon iranskog napada: "Napravit ćemo sve što je potrebno"

'Veliko razočaranje'

Iran treba do prosinca promijeniti svoju politiku u nuklearnom sektoru, inače se izlaže novim sankcijama Ujedinjenih naroda, rekao je francuski predsjednik. Britanski premijer ocijenio je iransko ponašanje ‘velikim razočaranjem’, javlja agencija AP. Iran je godinama držao u tajnosti postrojenje kod grada Qom, 160 kilometara jugozapadno od Teherana. Vjeruje se da će tvornica, kada bude dovršena iduće godine, primiti 3.000 centrifuga za obogaćivanje urana, piše agencija AFP.

>> Iran priznao gradnju drugog postrojenja za obogaćivanje urana

U pismu IAEA-i 21. rujna Iran je tvrdio da njegova ‘razina obogaćivanja doseže pet posto’, što stručnjaci drže nedovoljnim za proizvodnju atomskog oružja. Obama je odlučio javno optužiti Iran pošto su zapadni obavještajni izvori otkrili postojanje tvornice, rekao je dužnosnik Bijele kuće. (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene