Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mirovni pregovori

Obama ipak pozvao Netanyahua u Bijelu kuću

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik Barack Obama pozvao je izraelskog premijera Benjamina Netanyahua na sastanak u Bijelu kuću, unatoč izraelskom odbijanju ključnog američkog zahtjeva da se zaustavi gradnja židovskih naselja u Istočnom Jeruzalemu.

Sastanak s Obamom izraelski će premijer imati u utorak, a poziv mu je predao američki bliskoistočni izaslanik George Mitchell na sastanku u nedjelju, uoči Netanyahuova odlaska u SAD. Američki potpredsjednik Joe Biden, koji je prije manje od dva tjedna ostao zatečen objavom židovske gradnje u istočnom Jeruzalemu tijekom njegovog posjeta Izraelu, Netanyahua će primiti na večeri u svojoj rezidenciji u ponedjeljak, objavila je Bijela kuća. Biden je bio u Izraelu kada je tamošnja vlada objavila gradnju novih 1,600 stanova u naselju ortodoksnih Židova - Ramat Shlomu, u arapskom istočnom Jeruzalemu.

Pročitajte i ovo Glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders (Foto: AFP) "Vrijedne žaljenja" Bijela kuća izrazila žaljenje zbog turskih sankcija: "Njihove su carinske pristojbe odmazda" Aleksandar Vučić (Foto: AFP) Srbija uvrijeđena Vučić se požalio izraelskom premijeru zbog obljetnice Oluje: "Srbija je uvrijeđena"

>> Izraelci obećali SAD-u odgodu gradnje u istočnom Jeruzalemu

Biden osobno, državna tajnica Hillary Clinton i drugi visoki dužnosnici administracije oštro su osudili taj potez, smatrajući ga uvredom SAD-u i podrivanjem mirovnog procesa. Nedugo nakon toga iz Kongresa je uslijedila bura kritika prema Obaminoj administraciji zbog ponašanja prema Izraelu, a predvodili su ih brojni zastupnici bliski moćnom židovskom lobiju u Americi. Administracija je ubrzo ublažila kritike, a potom je uslijedio i poziv Netanyahuu, koji doputovao u Washington kao gost godišnjeg zasjedanja američko-židovske udruge AIPAC-a. Prestanak gradnje židovskih naselja na palestinskim područjima ključan je palestinski uvjet za povratak mirovnim pregovorima, a zahtjev podupire i međunarodna zajednica. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene