Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Nemojte ponoviti greške'

Obama i Modi obećali strateški model suradnje za dobrobit cijelog svijeta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik Barack Obama i novi indijski premijer Narendra Modi obećali su proširiti i jačati strateško partnerstvo svojih zemalja i stvoriti model suradnje za cijeli svijet, a Modi je upozorio Washington neka ne ponovi pogrešku iz Iraka i ne povuče prebrzo svoje snage iz Afganistana.

U zajedničkoj "izjavi vizije", koju su objavili nakon prvog sastanka u Bijeloj kući u ponedjeljak navečer, dvojica lidera obećaju raditi zajedno "ne samo za dobrobit dviju nacija, već za dobrobit cijelog svijeta".

Pročitajte i ovo Ilustracija tragedija u Punjabu Djevojčica (10) umrla nakon što je pojela tortu na svojem rođendanu: "Rekla je da je jako žedna. Tijelo je bilo sve hladnije" Vladimir Putin Drugačija slika Ovo su državnici koji su čestitali Putinu na pobjedi na izborima: "Naš stariji brat je trijumfirao, to je dobar znak za svijet"

Surađivat će u sigurnosti i borbi protiv terorizma i podržati globalni poredak u kojem Indija treba imati snažniju odgovornost što uključuje reformu Vijeća sigurnosti UN-a.

"Prema našoj viziji Sjedinjene Države i Indija preuzet će ulogu preobrazbe kao partneri od povjerenja za 21. stoljeće. Naše partnerstvo bit će model za ostatak svijeta", citira agencija Reuters.

Obvezuju se surađivati u borbi protiv klimatskih promjena, poticati gospodarski rast i bolji život za sve ljude te ističu važnost otvorenog tržišta i poštenog i transparentnog poslovanja.

Obama priznao da je pogriješio!

Sjedinjene Države nastoje ojačati poslovne i sigurnosne veze s Indijom koju drže protutežom snažnoj Kini u Aziji. Obama je zato podržao želju New Delhija da Indija postane stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a.

Modi, koji je na sastanku sa šefovima vodećih američkih kompanija obećao liberalizirati indijsku ekonomiju, pozvao je korporaciju BlackRock za upravljanje ulaganjima da početkom 2015. organizira u Indiji veliku konferenciju koja bi privukla ulagače iz cijelog svijeta te se procjenjuje da bi privukla do 6 milijarda dolara ulaganja.

Na vanjskopolitičkom planu indijski premijer, koji se s Barackom Obamom treba ponovno sastati u utorak, pozdavio je doprinos američke vojske stabilnosti u Afganistanu.

"No rekli smo Americi... Ne činite pogrešku iz Iraka. Nakon tako brzog povlačenja u Iraku i svega što se ondje dogodilo, povlačenje iz Afganistana treba biti sporo", rekao je Modi.

Afganistanska vlada najavila je da će u utorak potpisati bilateralni sigurnosni sporazum sa SAD-om kojim će urediti prisutnost američkog vojnog kontingenta pošto se međunarodne snage povuku iz Afganistana nakon 2014.

Novi afganistanski predsjednik Ašraf Gani, koji je u ponedjeljak prisegnuo, obvezao se dopustiti prisutnost 12.500 stranih vojnika, od kojih 9.800 američkih pošto se krajem godine povuku snage NATO-a. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene