Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bez izlika

Obama i Merkel: Ruska intervencija u Ukrajini je neprihvatljiva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvoje čelnika se usuglasilo da je svaka ruska intervencija u Ukrajini, pa i pod 'humanitarnom' izlikom, neprihvatljiva bez izričitog i službenog pristanka Kijeva.

Svaka ruska intervencija u Ukrajini, pa i pod humanitarnom izlikom, 'neprihvatljiva' je bez izričita pristanka Kijeva, usuglasili su se u subotu američki predsjednik Barack Obama i njemačka kancelarka Angela Merkel u telefonskom razgovoru.

Pročitajte i ovo Legija Sloboda Rusiji Cezar ima poruku za cara Zapovjednik ruskih legionara koji napadaju Rusiju: "Idemo u rat, umarširat ćemo u Moskvu!" Slika nije dostupna Za još šest mjeseci NEUGODNO IZNENAĐENJE ZA PUTINA Zapad produljio sankcije Rusiji

'Dvoje čelnika se usuglasilo da je svaka ruska intervencija u Ukrajini, pa i pod 'humanitarnom' izlikom, neprihvatljiva bez izričitog i službenog pristanka ukrajinske vlade', priopćila je Bijela kuća.

'Time bi se prekršio međunarodni zakon i nastale bi dodatne posljedice', dodaje američka izvršna vlast misleći pritom na brojne gospodarske sankcije Moskvi koje su već na snazi.

Sve veće napetosti: Rusija otkrila i 'protjerala' navodnu američku podmornicu

Obama i Merkel su opet uputili poziv Rusiji da pokuša pronaći političko rješenje krize.

Barack Obama je dao sličnu izjavu u ranijem telefonskom razgovoru s britanskim premijerom Davidom Cameronom.

Moskva je pak zanijekala da su njezine snage pokušale ući u Ukrajinu, za što ju je Kijev bio optužio.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko rekao je da je spreman prihvatiti međunarodnu humanitarnu misiju u Luhansku, separatističkom uporištu na istoku Ukrajine, uz uvjet da bude međunarodna, nenaoružana i da prolazi preko graničnih prijelaza koje kontrolira Kijev.

Porošenko je u telefonskom razgovoru obavijestio njemačku kancelarku Angelu Merkel o razgovoru koji je o tome vodio s predsjednikom Međunarodnog odbora Crvenoga križa (ICRC) Peterom Maurerom i s drugim međunarodnim partnerima, ističe ukrajinsko predsjedništvo u priopćenju.

Ukrajina bi prihvatila međunarodne humanitarce u Luhansku

'Spremni smo prihvatiti humanitarnu pomoć ako ta misija bude međunarodna, bez ikakve vojne pratnje i ako bude prolazila preko graničnih prijelaza koje kontroliraju ukrajinski graničari', ističe Porošenko u tom priopćenju.

Rusija je na izvanrednom sastanku u UN-u u petak predložila da se organizira "humanitarna misija" ili da se uspostave humanitarni koridori kako bi se pomoglo civilnom stanovništvu na istoku Ukrajine.

Kijev i Zapad su odbili tu inicijativu iz straha da ne bude izlika za invaziju.

U Luhansku su mjesne vlasti ocijenile situaciju "kritičnom" budući da u tom separatističkom uporištu već tjedan dana nema struje i vode a telefonske linije su u prekidu. Gorivo i zalihe hrane se brzo troše.(Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene